КНСБ не подкрепя предложението минималната работна заплата да бъде фиксирана

...
КНСБ не подкрепя предложението минималната работна заплата да бъде фиксирана
Коментари Харесай

КНСБ иска минималната заплата скоростно да стане 50% от средната

КНСБ не поддържа предлагането минималната работна заплата да бъде закрепена на 60 % от медианната. Според синдиката, рационално за България би било минималната работна заплата да е в съответствие със междинната работна заплата /СРЗ/ до постигане в средносрочен проект на съответствие 50 % от СРЗ. Това обявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и шефът на Института за синдикални и обществени проучвания към КНСБ Любен Томев.

При разискването на рамкова инструкция за минималната заплата, едно от предложенията на зам.-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс е минималната работна заплата да бъде закрепена на 60 % от медианната.

За естествен живот на 4-членно домакинство са нужни 2517 лева месечно, за София 3312 лв.

От КНСБ показаха, че медианната заплата се пресмята един път на четири години и след 2014 година данните от идващото проучване през 2018 година ще бъдат подготвени едвам юни 2020 година

Според синдиката, при неналичието на годишни проучвания и такова огромно забавяне за приемане на подготвени резултати, използването на това предписание за политически цели е извънредно рисковано. Особено рисковано е за страни с ниски минимални работни заплати. За това от синдиката считат, че при нас най-добре би било минималната работна заплата да се дефинира в съотношения със междинната работна заплата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР