КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и

...
КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и
Коментари Харесай

КНСБ иска НСТС с премиера, КТ Подкрепа говорили с Борисов за болничните - без резултат

КНСБ упорства за незабавна среща с премиера Бойко Борисов и незабавно привикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество  с негово присъединяване във връзка предложенията първия ден от болничния лист да не се заплаща. Това написа в позиция на сидниката, публикувана до медиите.
Позицията на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България е по отношение на решението на съдружния съвет на ръководещите от 14 ноември 2019 година първият ден от болничния да е за сметка на работещите.
" Твърдението на някои работодателски организации, че сред 1/3 и 2/3 от болничните листове, които са с дълготрайност до 3 дни, са подправени, тъй като работещите ги употребяват за удължение на почивките преди или след празнични дни или за осъществяване на персонална и селскостопанска активност, не са основателни.
Статистиката на Национален осигурителен институт демонстрира, че за 2018 година болничните листове с дълготрайност до 3 дни, които се заплащат единствено от работодателите, се равняват на 55 хиляди дни (0,31%) от общо изплатени в страната 18 млн. дни. Най-голям принос - почти 58,5 % от общото повишаване на изплатените дни за последните 5 година, имат болничните с дълготрайност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези сред 8 и 14 дни - 19,7%. ", изясняват от КНСБ.
Взетото по този метод решение на съдружния съвет на ръководещите заобикаля по недодялан метод законово регламентирания тристранен разговор, посредством който би трябвало да се вземат решение всички социално-икономически въпроси, се показва още в позицията.
По същият мотив КТ Подкрепа - другият огромен профсъюз в страната, към този момент разгласи, че е подготвен на протест на съвещанията на съвета за тристранно съдействие.
Оказа се, че министър председателят Бойко Борисов е разговарял по телефона с ръководителят на КТ Подкрепа Димитър Манолов . За това заяви пред Българска национална телевизия Ваня Григорова от синдикалната организация.
По думите й " четири дни министър председателят се кри, от четврътък това предложение на ръководещите е реалност. Едва през вчерашния ден той беседва с господин Манолов. Няма никакво решение, желал е да го чуе, за какво считаме, че това няма да работи. Ако имаше в действителност доброжелателно предпочитание да разбере нашите причини, можеше да го направи преди този момент. Преди да се изпокараме с работодатели. "
Няма уговорена среща. Имало е прелиминарен диалог единствено. Чакаме да забележим дали до сряда някой ще внесе това предложение като корекция в Закона за ДОО. Ваня Григорова отхвърли думите на ръководителя на Народно събрание Цвета Караниколова, че се водят диалози по тематиката със синдикати. По думите й такива сега няма. " Стига някой да ни предложения, ще отидем и  ще кажем всичките си причини "
Вчера двата синдиката заплашиха държавното управление с общ народен митинг в края на ноември, в случай че държавното управление остави тази концепция да залегне в бюджет 2020. Днес се чака водачите на организациите да се срещнат и да дефинират какви тъкмо ще бъдат дейностите им от тук нататък. Дали ще останат на вид училищен и синдикален митинг в края на месеца или ще подхващат серия от по-малки митинги на жълтите павета още тази седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР