КНСБ настоява през следващите 18 месеца минималната работна заплата да

...
КНСБ настоява през следващите 18 месеца минималната работна заплата да
Коментари Харесай

КНСБ настоява през следващите 18 месеца минималната работна заплата да достигне 800 лв.

КНСБ упорства през идващите 18 месеца минималната работна заплата да доближи 800 лева, а междинната за страната 1 700 лева, като съгласно синдиката това са изцяло постижими цели. Това се показва в позиция на Изпълнителния комитет на КНСБ по отношение на обществено-политическата обстановка.
В основата на гражданското неодобрение КНСБ открива наслагвани с години проблеми, които през последните месеци са се изострили в допълнение поради рецесията, подбудена от пандемията с COVID-19.
В позицията се показва, че гневът на хората, че упованията за растеж и постигане на средноевропейските равнища на приходи не се оправдават, е понятен и обективен. Те желаят заслужен живот и несъмнено бъдеще в своята татковина, а не в чужбина, декларират от КНСБ.
Независимо от двуцифрените растежи на работните заплати, които постигнахме през последните години, обстоятелствата и числата приказват, че приходите в България остават най-ниски в Европейски Съюз, означават от синдикалната организация.
От КНСБ показват, че неравенствата в приходите се задълбочават, като намаляващ брой лица концентрират от ден на ден от общия народен приход. През 2000 година най-богатите са имали 3 милиарда лв., а в този момент разполагат към този момент с 23.2 милиарда лева от общия приход в стопанската система ни, допълват от синдиката.
"Обезлюдяването на цели райони в страната и миграцията към огромните градове поражда големи териториални диспропорции и провокира нови обществени, екологични, демографски и стопански проблеми ", се показва в позицията.
От КНСБ означават, че през последните дни сме очевидци на обществено-политическо напрежение, съпроводено с цивилен митинги в София и в някои от останалите градове на страната. "КНСБ съставлява ползите и настройките на 300 000 синдикални членове, а вътрешната народна власт е главен принцип при формулиране на нашите позиции, които са отстоявани в редица индустриални акции ", допълват от КНСБ.
"Конфедерацията постоянно е заставала и ще застава зад всеки блян и битка за заслужен труд, по-високи приходи и работни заплати. Подкрепяме всеки, който стачкува за това.
Подкрепяме справедливото обществено неодобрение, всички старания за по-добър живот и европейско развиване на страната ", декларират от синдиката. От КНСБ напомнят, че свободата на словото, правото на сдружаване и на митинги са в основата на демокрацията.
"Ето за какво, настояваме за спокойно протичане на митингите и недопускане на каквито е да форми на принуждение. Апелираме всички опити за провокация и нагнетяване на напрежение да бъдат пресичани в зародиш и да се съблюдават най-хубавите демократични практики ", декларират о КНСБ.
Според синдиката, несправедливата приватизация в годините на прехода е дала големи преимущества на подбран хайлайф и е обрекла на бедност болшинството от българския народ. "Протичащите в този момент процеси на преразпределяне на собствеността са белязани от корупция и подмолни покупко-продажби, които пораждат взривоопасно публично неодобрение от наглото държание и възприятието за недостижимост ", допълват от КНСБ.
От Конфедерацията показват, че данъчната ни система продължава да е извънредно несправедлива. Плоският налог е задълбочил неравенствата и от "стимул " се е трансформирал в спирачка на пазарната конкуренция и растежа, считат от КНСБ.
Според Конфедерацията, това в допълнение е натоварило така и така бедния български жител. "Хората чакат смяна в данъчната система, която да води към по-справедливо облагане и повишение на разполагаемите средства за ниско и среднодоходните семейства ", допълват от синдиката.
КНСБ застава зад своите дългогодишни претенции за промени в Конституцията, които да прогласят съществени социално-икономическите права на жителите, като дефинира за най-важни от тях: конституционно обезпечено право на групово трудово договаряне; конституционна възбрана на детския труд; правото на трудещите се жители на протекция против безработица; както и право на жителите на самостоятелна и групова тъжба пред Конституционния съд.
КНСБ упорства час по-скоро да стартира осъществяването на подписаното на 17 юни Национално тристранно съглашение сред обществените сътрудници, обхващащо основни въпроси, като: енергийната сигурност, гарантирането на надеждни доставки на ток за всеки жител и фирма; провокациите пред енергетиката, промишлеността, превоза и селското стопанство; приходите и работни заплати в бюджетните сфери и частния сектор; ограничения, свързани с демографската рецесия, обществената отбрана, пазара на труда и бизнес средата.
Забавянето на тези решения носи големи опасности и непредвидими последствия, се показва в позицията. "Независимо какъв ще бъде изходът от актуалната политическа и институционална рецесия, обрисуваните проблеми и цели следва да бъдат в дневния ред и управническата визия на всяко българско държавно управление - в този момент и в идващите години ", декларират от КНСБ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР