КНСБ иска от правителството допълнително 8.5 млн. лв. за повишаване

...
КНСБ иска от правителството допълнително 8.5 млн. лв. за повишаване
Коментари Харесай

КНСБ иска още 8.5 млн. лв. за заплати на медиците в училищата

КНСБ желае от държавното управление в допълнение 8.5 млн. лева за повишение на заплатите на най-малко 900 лева за всички медицински сестри в учебните кабинети и личния състав в детските ясли и градини във всички 265 общини.

11 000 сестри работят в този здравен бранш. С приемането на новия бюджет за 2020 година и бюджета на НЗОК на доста места в страната заплатите на медсестрите са се повишили.

Данни къде и с какъв брой са се нараснали възнагражденията на медсестрите в детски градини и учебни заведения показа Пламен Димитров, президент на КНСБ.

В 26 общини в цялата страна са достигнати работни заплати сред 900 до 1000 лева . - това са Благоевград, Белица, Гоце Делчев, Разлог, Сандански, Струмяни.
 И сестрите в учебните заведения желаят смяна в изискванията на труд
И сестрите в учебните заведения желаят смяна в изискванията на труд

Освен настояванията за заплати

В Бургас се вземат по 935 лева за двете действия, във Варна - 900 лева Най-високи са заплатите на медицинския образователен личен състав (1000 лева.) в Кнежа; в Бяла, Русенско - 1260 лева, Чепеларе - 1007 лева

В детските градини и учебните заведения в София заплатите на медицинските експерти са се повишили с 270 лева от 616 лева на 900 лева

" Лошата вест обаче е, че в 40 общини в активност детски ясли и кухни и 65 в здравни кабинети заплатите са от 610 до 700 лева Основната причина е, че няма деца, единният стандарт е невисок и няма по какъв начин да покрие нарастването " , изясни Димитров.

Той добави, че общините са дофинансирали бюджетите си, с цел да стигнат тези равнища.
 С протестно шествие в София медиците желаят обещаните им заплати
С протестно шествие в София медиците желаят обещаните им заплати

Те се заканват, че ще останат безсрочно под прозорците на властта в палатков лагер

" На доста места обаче не могат да подпишат груповите контракти с кметовете поради недостигащи средства. Заради това КНСБ ще изпрати писмо до премиера и финансовия министър с претенции за нарастване на парите за този бранш ", изясни президентът на КНСБ.

Най-ниски са заплатите в Созопол - 610 лева в детски ясли, Бобошево - 610 лева в здравните кабинети, 620 лева - в Долни Дъбник.

От своя страна Гинка Василева, съветник общински наредби в КНСБ, изясни, че синдикатът желае и смяна в две наредби - да се броят децата в детски градини и учебни заведения два пъти годишно, с цел да се дефинират по-правилно средствата за личен състав.

А другата желана смяна е да се актуализира остаряла разпоредба на Министерство на здравеопазването, съгласно която на 800 деца в едно учебно заведение и 60 деца в детска градина може да има един единствено един ангажиран медицински експерт.
 Гарантирани две минимални заплати желаят медицинските сестри
Гарантирани две минимални заплати желаят медицинските сестри

Те излязоха на следващ митинг с искане за почтено възнаграждение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР