КНР подписа уникална сделка за свободна търговия с 14 държави

...
КНР подписа уникална сделка за свободна търговия с 14 държави
Коментари Харесай

Китай нанесе удар в гърба на икономиката на САЩ

КНР подписа неповторима договорка за свободна търговия с 14 страни от Азиатско-тихоокеанския район. Неговата уникалност е освен в това, че по едно и също време визира една трета от международното население и една трета от международната стопанска система.

Важно е икономическият съюз с Китай да бъде основан от съдружниците на Америка - Япония и Австралия. Това може да значи преход на международното икономическо водачество от Вашингтон към Пекин.
Лидерите на 15 азиатско-тихоокеански страни подписаха една от най-големите търговски покупко-продажби в историята в неделя. Те сътвориха зона за свободна търговия, където митническите бариери са понижени в зона, обхващаща една трета от международното население (2,2 милиарда потребители) и една трета от световния Брутният вътрешен продукт (28 трилиона долара).
Страните подписаха Всеобхватното районно икономическо партньорство (ВРИП) след осем години договаряния. Това е значима стъпка към икономическа интеграция в района. Всъщност тази договорка е първото комерсиално съглашение, което сплотява Китай, Япония и Южна Корея. Икономистите пресмятат, че тази договорка може да добави близо 200 милиарда $ към световната стопанска система до 2030 година.

Това не е първото комерсиално съглашение в Азия. По какво се разграничава новата договорка от АСЕАН и АТИС, които включват Русия?

„ Всеобхватното районно икономическо партньорство или ВРИП е ново стратегическо решение за страните от Азиатско-тихоокеанския район “, споделя Игор Хмельов, доцент в катедра „ Международен бизнес и митници “ в РЕУ „ Плеханов “. Всички асоциации преди основаването му са имали малко по-различни функционалности и задания.

Например, АТИС - Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие, в което е и Русия, не е интеграционна асоциация, а многостранен конгрес, който не постанова никакви отговорности на участниците във връзка с митата и други принадлежности за контролиране на външната търговия, напомня Хмельов.

А обединяването на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), за разлика от АТИС, е икономическо. Това към този момент е зона за свободна търговия, основана през далечната 1967 година. АСЕАН обезпечава и безмитна търговия.

Новото съглашение обаче доста уголемява зоната на свободна търговия. Ако АСЕАН сплотява население от 600 милиона души, тогава новото съглашение обгръща 2,2 милиарда души. По тази мярка това е най-голямото съглашение за свободна търговия в историята. Всъщност ВРИП може да се трансформира в уговорена зона за свободна търговия като Европейски Съюз или Северна Америка, единствено в по-голям мащаб.

ВРИП сплотява в една договорка доста съществуващи съглашения, подписани от 10 членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипини, Сингапур, Тайланд и Виетнам. И за първи път тези 10 страни се причисляват към търговски пакт с стопанските системи на Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

„ ВРИП е всъщност развиването на стопански връзки сред страните от АСЕАН и други страни от азиатския район, което ще форсира темповете на напредък на взаимните вложения и взаимната търговия “, споделя Вилен Вардапетян, шеф на научно-образователния център по проблемите на модернизирането на икономическите и политическите системи на Висшето учебно заведение по стопанска система..

Що се отнася до Транстихоокеанското партньорство (TПП), основано през 2016 година по самодейност на Съединени американски щати, то в действителност загуби смисъла си, откакто Съединени американски щати го напуснаха при Тръмп. Още тогава Съединени американски щати понижиха въздействието си в района и основаването на ВРИП може в допълнение да утежни позицията на Вашингтон в АТР.

Сделката включва обичайни раздели, свързани със свободната търговия: цени, митническа администрация, санитарни ограничения, вложения, услуги и други Но за разлика от АСЕАН, където комерсиалните съглашения сред страните имат разнообразни правила за генезис, в новото съглашение те са унифицирани.

На процедура това значи, че велосипед, създаден в Индонезия, да вземем за пример, може да се продава в Япония според разпоредбите за свободна търговия. Но с цел да го продадете в Южна Корея, са нужни нови съставни елементи. Сега, когато дадена страна създава артикул по ВРИП, той може да се продава във всички 15 страни.

Още един забавен факт. ВРИП е първата договорка за свободна търговия сред Китай, Япония, Австралия и Южна Корея. Това изглеждаше допреди време просто невероятно по политически аргументи.

„ Страните отдават приоритет на икономическите изгоди пред политическите съображения. В новия съюз Китай взе участие взаимно с Япония и Австралия - страни, които политически принадлежат на Запада “, споделя Игор Хмельов.

Новото комерсиално съдружие в действителност е отражение на нов развой - обособяване. Това е изолирането на стопанската система на района, което значи, че страните са станали по-зависими от районните стопански връзки, в сравнение с от световните, отбелязва Хмельов. Темповете на напредък на азиатско-тихоокеанските страни през последните години са над 5%, което е повече, в сравнение с в други райони на света.

Кой ще бъде главният победител в договорката? Япония и Южна Корея ще завоюват най-вече, до момента в който изгодите от по-евтините артикули ще се разпространят в Европа и Съединени американски щати, настояват специалистите. Китай обаче се трансформира в главен кандидат за каймака както в икономическо, по този начин и в геополитическо отношение.

„ Няма причина да се твърди, че Китай ще бъде главният бенефициент на присъединяване в новата асоциация. За други страни доставката на артикули с понижени мита до пазар с население от 1,5 милиарда души и с възходяща покупателна дарба сигурно е преференциална “, споделя Игор Хмельов.

Всички огромни страни, несъмнено, ще имат икономическа полза. Но във връзка с геополитиката Китай е главният победител, а Съединените щати - главният губещ. „ Щатите изразходваха доста старания, с цел да сдържат КНР, само че явно нищо не се получи.

Страните от АТР побързаха да се причислят към този максимален съюз, защото явно признаха лидерската роля на Китай в основаването на нов вид стопанска система. ВРИП в геополитически подтекст е доста съществено преструктуриране на цялата международна икономическа система, не първата, само че мощна стъпка към това “, счита Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в „ А-Маркетс “.

Кой ще бъде главният победител в договорката? Япония и Южна Корея ще завоюват най-вече, до момента в който изгодите от по-евтините артикули ще се разгръщат в Европа и Съединени американски щати.

Струва си да си напомним думите на Барак Обама, че „ Съединени американски щати не могат да разрешат на страни като Китай да дефинират разпоредбите на международната стопанска система. Трябва да напишем тези правила. " „ Концепцията за две партньорства - Трансатлантическо и Транситихоокеанско под егидата на Съединени американски щати – беше изискването, че тези асоциации ще се трансфорат в контраст на Китай и бързото му развиване.

Създаването на два конкурентни клъстера трябваше да се трансформира в инструмент за международната стопанска система за излизане от рецесията, почнала доста преди пандемията. И КНР не откри място в тези сдружения, които с времето все по-рядко се загатват. Съединени американски щати са се потопили в личните си проблеми “, напомня Деев.

Сега Китай основава най-големия профсъюз, към който се причислиха страните от американските съюзи.

„ Така васалите оповестиха, че сменят господаря. Докато всички страни са заети с пандемията, Китай твърди, че е първият, излязъл от международната рецесия и заместил Съединени американски щати като водач на международната стопанска система. Освен това Поднебесната империя ще докара до прехода към нов софтуерен ред, чиято основа е дигитализацията, развиването на роботиката, новите технологии и така нататък “, - заключва Деев.

„ Присъединяването на Япония, една от софтуерно и стопански най-напредналите страни в света, съставлява икономическа опасност за Съединени американски щати. Особено когато се има поради икономическата борба на Съединени американски щати с Китай.

Новата икономическа асоциация освен ще усили своя експортен капацитет, само че също по този начин ще разреши на Китай, в случай че бъдат наложени наказания, да употребява финансовите и стопански запаси на Япония и Южна Корея, обичайните съдружници на Съединени американски щати в района “, отбелязва Вилен Вардапетян.

Съгласявайки се да се причисли към ВРИП, Япония в действителност сподели на Съединени американски щати, че повече няма да се помирява с васалната си позиция. "Това е доста сериозна стъпка за Япония в последна сметка да спре изцяло да подчини своята политика и стопанска система на ползите на Съединени американски щати, което се случва от десетилетия ", сподели Деев.

Единственото нещо, което се провали, беше да се причисли и Индия. Тя се конкурира с Китай в доста области на произвеждане - и се опасява да загуби от по-конкурентни китайски артикули, като ги пусне на своя пазар. Затова отхвърли новата договорка.

За Индия обаче вратата не е затворена. И доста специалисти са уверени, че Делхи в последна сметка ще се причисли към съглашението. Защото Индия също се интересува от нови пазари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР