Книги с житието на Свети Ефрем Нови получиха участници в

...
Книги с житието на Свети Ефрем Нови получиха участници в
Коментари Харесай

Участници в конкурс четат житието на Свети Ефрем Нови

Книги с житието на Свети Ефрем Нови получиха участници в Националния исторически конкурс. Гимназистите, които тази година писаха научни разработки по тематиката „ Детството в историята “, ще четат творбата на водещия от телевизия Европа Ангел Бончев, който общително я даде за наградния фонд на проведената от фондация „ Ценности “ конкуренция.

Нейният ръководители основател - някогашната първа дама Антонина Стоянова,  20 години без спиране провежда Националния исторически конкурс, в който младежите вършат задълбочени изследвания посредством изявленията с участници в събитията или работа с документи по заложена тематика.

Ангел Бончев изясни решението си да подари таман книгата „ Св.вмчк. и вълшебник Ефрем Нови “от своите творби: „ Тя е неповторима - съдържа история на манастира, в който е живял, история на намиране на мощите му, акатист, молебен канон, молебствия. Всичко това, което за множеството светци е разпръснато в няколко книги. До основаването й се стигна след 4-5 години. Това е първата православна книга, в която чудеса, които са разказани вътре в нея, са разказани от хора, които застават с лицата си. “

В изданието на научното съревнование участваха 58 момчета и девойки с 34 тематики. Петър Стоянов по традиция връчи премиите на класиралите се на първо и второ място. На церемонията в зала „ Тържествена “ на Централния боен клуб възпитаници от цяла България трепетно чакаха да получат оценките си персонално от  президента.  Както заслужено означи Таня Еленска, учител от ППМГ “Добри Чинтулов ” в Сливен, в последно време се нароиха доста исторически състезания, само че „ този с изключение на, че е първият – от 1998 година, е с непрестанно стабилно развиване и единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски тематики, а допускат въображение и просторност на мисълта “. Таня Еленска е непрекъснат теоретичен началник на гимназисти от първото издание на надпреварата и нейни възпитаници са печелили първото и юбилейното 10-о издание.

Петър Стоянов призна, че е бил сюрпризиран от задълбочеността на някои от разработките и че в никакъв случай не е осмислял Възродителния развой по метода, разказан в научния труд на победителките Туче Муса и Севилай Салим от 8 клас на СУ “Христо Смирненски ” от кърджалийското село  Черноочене. Хора, претърпели промяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст са споделяли възприятията и вълненията си в диалог с тях. Научната им ръководителка Юлия Чортленева, която също получи премия, разгласи, че Туча Муса и Севилай са решили вместо да отидат на море с примамливото за един възпитаник финансово изражение на наградата – 700 лв., да издадат написаното от тях в изследването „ Името е достолепие, чест  - децата в община Черноочене и Възродителния развой ”, с цел да стигне до повече читатели.  Двете втори награди отпътуваха за Русе и Сливен посредством Селджан Мехмедова от 10  клас на  СУЕЕ “Свети Константин Кирил – Философ ”  и Ивана Мангинова от 11 клас на ППМГ “Добри Чинтулов ”. Третото място си поделиха три разработки – на  Георги Рангелов от 9 клас на Природо-математическа профилирана гимназия “Св. Климент Охридски ” от  Монтана; Светослава Павлова от 9 клас на СУ " Константин Константинов " от Сливен и Дечо Павлов от 10 клас на  91-ва немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов ” в София. Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, шеф на Национален дарителски фонд „ 13 века България “, дълготраен сътрудник на фондация „ Ценности “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР