Книгата Сърцето на Амбър“ на литовската активистка Неринга Дангвиде Макате

...
Книгата Сърцето на Амбър“ на литовската активистка Неринга Дангвиде Макате
Коментари Харесай

ЕСПЧ: Книгите за еднополови двойки не вредят на децата

Книгата „ Сърцето на Амбър “ на литовската активистка Неринга Дангвиде Макате е издадена през 2013 година. Тя съставлява алманах от национални приказки, в които обаче се приказва и за брачни сътрудници, които се развеждат, за мобинг, както и заеднополови двойки, написа " Дойче Веле ".

Веднага след стартирането ѝ на пазара обаче породи сериозен проблем: депутати от литовския парламент се оплакаха, а надзорният орган съзря в книжката заплаха за децата под 14 години – най-много поради две приказки в нея, в които се споделя за хомосексуални двойки, които подписват брак и заживяват щастливо до края на дните си.
Защитата: Децата знаят за любовта при възрастните
По време на процеса литовското държавно управление продължи да държи на позицията си, че е нетипично за детски приказки да описват за хомосексуални връзки. Наетият от майката юрист по делотоатакува изказванието, че книжката представлявала заплаха за децата. „ Не излиза наяве за какво въпросните места в книжката могат да имат отрицателен резултат върху 9- или 10-годишни деца ", аргументира се той и пледира, че децата знаят по какъв начин възрастните дават израз на своята обич. „ Тук те научават просто, че две дами илидвама мъже също могат да се обичат. "
Съдът: Това не вреди
Голямата камара на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург поддържа изрично вносителката на желае, постановявайки, че първичното прекъсване на книгата и прибавянето на предупредителния надпис върху корицата са в нарушаване на правото за свободно изложение на мнение.

Съдът не споделя визията, че книгата представлявала реклама захомосексуални връзки. Точно противоположното: тя учи на почит към всички представители на обществото.
Литва би трябвало да изпати хиляди евро обезщетение
Съдът се базира на предходни отсъждания. Няма научни доказателства за това, че споменаването на тематиката захомосексуалносттаможе да навреди на децата. Освен това не е обикновено страната да пледира за хетеросексуален метод на живот. Това не дава отговор на главните правила за пълноправие и приемливост в едно демократично общество, показват още от Европейски съд по правата на човека.

След решението на съда в Страсбург Литва ще би трябвало да заплати разноските по делото, както и обезщетение от 12 хиляди евро на майката на авторката на „ Сърцето на Амбър " Неринга Дангвиде Макате.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР