Книгата Съграждането на модерна България“ на проф. дин Милко Палангурски

...
Книгата Съграждането на модерна България“ на проф. дин Милко Палангурски
Коментари Харесай

Проф. Палагурски с книга за модерна България

Книгата „ Съграждането на съвременна България “ на проф. дин Милко Палангурски слага акцент върху най-успешното българско потомство и важен интервал в историята на страната ни.

Представянето на книгата ще се организира на 29 май 2024 година (сряда) от 18:00 ч. в зала „ Съединение ” на Регионален исторически музей – Пловдив.

Книгата и създателят ще бъдат показани от доцент доктор Василка Танкова.

Това издание обгръща два съществени процеса: възкресението на държавността и построяването на демократичната система на съвременна България. Възстановяването на държавността е събитие, което на практика връща българите на европейската политическа карта и предопределя новата политическа карта на Европейския югоизток, събитие, което не може да не се следи под лупа от дипломати, вестникари и политици. Съграждането на страната не е еднократен акт и лишава известно време по-време и след края на войната. Всичко стартира с Одринското помирение през януари 1878 година и приключва с избора на първия парламент по Търновската конституция през есента на 1879 година, когато се основава и последната съществена институция на младата страна. Възвеличавана, обругавана, подценявана, само че съществуваща, родната конституционна система работи и за удивление на мнозина нормално оцелява, възкръсва и както е съвременно да се споделя – при потребност сполучливо се рестартира. Нито властническите режими, нито тоталитарната власт съумяха да унищожават ненавижданата и натискана по всевъзможни способи конституционна система – рано или късно тя се връщаше в правния свят, и то нормално като вяра за болшинството в обществото.

Милко Палангурски е професор, лекар на историческите науки. Роден е на 25.11.1961 година, в с. Врабево, окр. Ловеч. Висшето си обучение приключва през 1985 година във Великотърновски университет Св. св. Кирил и Методий, компетентност История. Дългогодишен учител във ВТУ, води лекционни курсове и в други висши образователни заведения у нас и в чужбина. През годините заема редица административни длъжности в университета: Заместник-декан, заместник-ректор; началник катедра, Председател на общото заседание на Исторически факултет. Научноизследователските му ползи обгръщат: политическа история на България; дипломатически връзки на България с Русия; стопанска история на България; конституционно устройство на България. Автор на повече от 20 монографии, учебници и образователни пособия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР