Книгата "Рафи Шехирян", която бе представена в столичната галерия "Контраст",

...
Книгата "Рафи Шехирян", която бе представена в столичната галерия "Контраст",
Коментари Харесай

Книга за творческия път на Рафи Шехирян

Книгата "Рафи Шехирян ", която бе показана в столичната изложба "Контраст ", е фокусирана върху творчеството на художника, показано за първи път след 30 години на българската аудитория с изложбата "Припомняне ". Книгата, която е първата обява в България за креативния път на създателя, е инициирана от Галина Шехирян и Джулиан Шехирян. Тя е резултат от размислите на проф. Аксиния Джурова, Филип Зидаров, Румен Серафимов и Цветан Колев върху творчеството на Шехирян и е богато илюстрирана. Целта на това издание е да запознае читателя с малко известното в България творчество на неповторим художник с извънреден метафизичен взор върху света.

След 30 години от първата им и единствена независима галерия в България (1987), изложба "Контраст " показва още веднъж Галина и Рафи Шехирян. Рафи Шехирян не е включван в нито една художествена галерия у нас до 1988 година - годината, в която той напуща страната, с цел да се върне случайно единствено един път до кончината му в Съединени американски щати през 2011 година За разлика от него още в средата на 80-те година Галина Шехирян е постоянен участник в изложбите на приложно-декоративното изкуство. Тя стартира мощно с произведения, в които преодоляването на дървото бе по един метод, който нито беше скулптурен, нито дърворезбарски. Без моделиране на формата още в тези години тя доближи в работите си до "нова определеност ", отбелязва проф. Аксиния Джурова. Тя беше казус в българското изкуство за времето си, пренасяйки предметите от една битова и времева среда в актуалната посредством подмяната на истинската им форма и функционалност. Така те се превръщаха в нейна органична хармония и стилистика, носейки детайли от излъчването на тотема и ритуалността, сходно на идолите. В този смисъл, това бе нещо в действителност без аналог у нас, написа известната изкуствоведка.
В изложбата в изложба "Контраст " Галя се показва посредством непознати произведения от стъкло, правени в студиото й в Ню Джърси и Флорида, в традицията на остарялата техника на verra iglomese (reverse painting), позната още от Ренесанса. Изящни като форма, стилистика и изискани цветови нюанси, в които детайлът е част от съвършенството им, и този път тя остава вярна на себе си в истинската интерпретация на материала, още веднъж без аналог у нас. Казвам това, тъй като в първите и единствени изяви у нас на Галина и Рафи Шехирян в София, на "Раковски " 108, и Варна (1987), проведени от Филип Зидаров и Румен Серафимов, общото сред двамата бе излизане на изкуството им от обсега на обикновената и позната у нас визуалност, написа проф. Джурова.
...Живописта на Рафи не би могла да се изясни, без да си напомним 80-те година, прекарани с Галя в Трявна и в село Янтра, домовете им, напомнящи "Клуб на другари " и "Работилница на хрумвания ", разходките на Рафи с Цветан Колев и Димитър Казаков-Нерон из Тревненския Балкан, с който са имали мощна връзка. Неслучайно Рафи е и един от тези, които способстват през днешния ден в Трявна да се намира най-компактната сбирка - подаяние от Нерон и неговия брат Колчо, също талантлив и ексцентричен създател на пластики и живопис.
Известна истина е, че културата се мери с личностни наличия. Рафи е бил и у нас, и в Щатите, едно от тези наличия - ярко, ексцентрично, обаятелно, разнасящо към себе си просвета, добрина и любов. Съжалявам, че не съм го срещнала тогава. Затова през днешния ден не ми остава нищо друго, с изключение на да го припозная и напомня посредством изложбата, която се провежда за него и Галина в изложба "Контраст ". И да се опитам да открия каква е тази магия, която са носили той и тя, с цел да внушат толкоз доста обич на толкоз доста хора, заключава изкуствоведката.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР