Книгата „ОБРАТ-но в себе си“ на пловдивската журналистка Екатерина Костова

...
Книгата „ОБРАТ-но в себе си“ на пловдивската журналистка Екатерина Костова
Коментари Харесай

„ОБРАТ-но в себе си“ на Екатерина Костова: За духовната миграция и неизбежните екзистенциални търсения на българите в чужбина

Книгата „ ОБРАТ-но в себе си “ на пловдивската журналистка Екатерина Костова бе показано публично пред пловдивчани нощес под тепетата. Смисъла на връщането и преоткриването като акт от личността към личността разяснява поетесата Ина Иванова, която застана пред публиката дружно с създателя.

Заглавието на последната книга на Екатерина „ ОБРАТ-но в себе си “ показва нежната игра на създателя с думите, разяснява Иванова. Тази връзка може да бъде видяна и по-нататък из страниците на стихосбирката, знак на завръщането във физически и нравствен аспект.

Костова показа пред събралите се посетители на събитието, че множеството стихове са писани отвън границите на България, само че с непрестанната мисъл за това, което е оставила тук. Именно тъгата по родните корени е отключила оня национализъм, равностоен на муза.



В Испания тя усеща мощната връзка с родното, която откриваме из редовете, поднесена с лека нотка на горест. Въпреки това обаче Екатерина бе безапелационна, че не е суеверен, а в противен случай – гледа към живота с необятна усмивка.

Журналистът уточни, че тръгването от корена води до екзистенциални питания и търсения. Те не са просто философско просветление, а неизбежно стълкновение очи в очи с въпроси, които идват щом се отделим от комфорта на родната земя.

„ Подобно раковина, тази книга събира моите срещи със самата мен и прочувствените положения надалеч от огромна част от околните ми хора. Плод е и на запознанствата ми с българи, които от дълго време живееха надалеч от родния си дом, само че не спираха да го сътворяват във всеки момент, когато можеха, без да стопират да си задават въпросите: Кой съм аз? Къде е моят дом? Защо потеглих? Ще се върна ли? “, споделя Екатерина Костова.

В книгата си тя е отредила особено място и на Пловдив, където прави паралел сред вековната история и посланията, които градът дава в ден сегашен.

„ ОБРАТ-но в себе си “ излиза под знака на Издателство „ Жанет 45 “ с художник на корицата Неда Ангелова. Книгата е финансирана по програмата на община Пловдив „ Произведения на пловдивски създатели и значими за града издания “.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР