Книгата на Кен Моги учи как да се радваме на

...
Книгата на Кен Моги учи как да се радваме на
Коментари Харесай

Японската философия за икигай - ключ към дълъг живот

Книгата на Кен Моги учи по какъв начин да се радваме на живота

Мъжете в Япония са на четвърто място по дългоденствие в света, а дамите - даже на второ. Но може би това не би трябвало да ни учудва, в случай че японското схващане за икигай (от “ики ” - да пребивавам, и “гай ” - причина) е толкоз вкоренено в културата и метода на мислене, че е неотделима част от всекидневния им живот и всяко деяние в професионалния триумф, в персоналните връзки, в заниманията, които японците култивират в изумителни елементи.

В “Малка книга за икигай ” (ИК “Сиела ”) японецът Кен Моги води на вдъхновяваща разходка из предишното и сегашното на Япония, измежду жителите на Страната на изгряващото слънце, техните обичаи, наслади и скърби – всичко, което образува техния неповторим мироглед.

Датско проучване разкрива, че гените обуславят единствено към 10% от това какъв брой дълго ще живеем. Останалите 90% зависят от метода ни на живот. Така се ражда и концепцията за Сините зони - места в света с рекордно висока междинна дълготрайност на живота. Една от тези зони е Окинава в Япония, чието население се радва на най-голяма дълготрайност на живота от всички останали. Когато учените беседват с локалните поданици в опит да схванат повода, една дума се появява непрестанно: икигай.

Но какво е икигай? Според 100 и две годишен занаятчия по карате това е да поддържа уменията си в бойните изкуства. Стогодишен риболовец към момента продължава да излиза три пъти седмично за риба, с цел да изхранва фамилията си. Как обаче можем да открием личното си чувство за икигай и по какъв начин да го използваме за по-дълъг и по-щастлив живот?

Икигай е изпълним и е наличен за всеки от нас, напоен с тържествуване от разнообразието на живота. Ако следваме стълбовете му, разказани от Моги, до края на книгата към този момент ще сме съумели да намерим това, което ще ни кара да се будим, подготвени за провокациите на всеки идващ ден.

Още оферти

“Инспекцията ” е като “Повелителят на мухите ”

В “Инспекцията ” (ИК “Сиела ”) на Джош Малерман 12-годишни момчета живеят в отдалечена от цивилизацията кула и в никакъв случай не са я напускали. Изолацията им е безспорна, наложена от техния привидно грижлив и влиятелен Б.А.Щ.А. Дръзкият и морално противоречив опит върви по план… до момента в който един ден момчетата не стартират да си задават въпроси. Готови ли са обаче за суровата истина, която ги чака в края? Спомнете си за “Повелителят на мухите ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР