Книгата, която премиерът Бойко Борисов подари на папа Франциск, е

...
Книгата, която премиерът Бойко Борисов подари на папа Франциск, е
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ! Съпругата на Спас Русев с ключово участие в подаръците на Борисов за папа Франциск!

Книгата, която министър председателят Бойко Борисов подари на папа Франциск, е издадена от брачната половинка на Спас Русев - Диляна, минути преди министър-председателят да се качи в самолета за Рим, научи БЛИЦ.

Става въпрос за Четириевангелието на цар Иван Александър, което е било изнесено от страната в Цариград, с цел да бъде опазено. Специалният подарък, който Борисов подарява на главата на Римокатолическата черква, е публикуван за първи път като цялостно фототипно издание, с прилежаща книга, съдържаща есета на видния австрийски българист проф. Миклас и проф. Елисавета Мусакова.


Четириевангелието е един от най-известните български кирилски ръкописи и евентуално един от най-важните писмени документи на българската просвета преди рухването на Второто българско царство. Оригиналът е излаган в криптата на храм-паметник „ Св. Александър Невски” и в Нацоналния исторически музей.
Великолепно направеният ръкопис от XIV век, илюстриран с 366 цветни миниатюри, е включен в листата на ЮНЕСКО “Паметта на света”. Това е най-добре направеният и най-пълен старобългарски текст, представляващ неповторим дубликат на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски правилник.


Исторически изследвания демонстрират, че Цар Иван Александър Асен поръчва основаването на евангелието през 1355-1356 година за персоналната си библиотека. Създадено от монаха Симеон, по-късно Четириевангелието е било владеене и на цар Иван Шишман. Евангелието, като други писмени документи, се озовава отвън страната, след рухването на България под Османско иго. След библиотеката в Атон евангелието стига до Лондон, където се съхранява до през днешния ден в Британската библиотека. То е в огромен квадроформат, написано на така наречен представително, уставно писмо на Търновската книжовна школа. Четириевангелието е непокътнато в истинския си тип като липсва единствено една страница.


Характерен с необикновено прецизното графично оформление и богата декорация, Четириевангелието се издава в цялостно фототипно издание от “Методиеви книги”, Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков с поддръжката на Виваком. Официално изданието с библиографска стойност и неповторим издателски номер на всяко копие, ще бъде показано на 7 юни в Националния Археологически Музей в София.


Диляна Русева

Всяко копие е с включена към него коментарна книга от есета на българиста и лекар хонорис идея на СУ „ Св. Климент Охридски”проф. Миклас и проф. доктор Елисавета Мусакова. Досега Четириевангелието не е било отпечатвано в цялостната си целокупност. Фототипното издание дава опция на откриватели на българската културна история да видят и учат едно от най-значимите творби на българската словесност и изобразително изкуство.
Официалното показване на книгата в България ще бъде на 7 юни от 18. 30 часа в Архиелогическия музей. Книгата е лимитирано издание - единствено 950 номерирани бройки и това я прави извънредно скъпа за колекционери.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР