Книгата „Жени“ от румънския класик Михаил Себастиан попълва поредицата на

...
Книгата „Жени“ от румънския класик Михаил Себастиан попълва поредицата на
Коментари Харесай

Жени от Михаил Себастиан – книга за различните лица на жената и нейната любов

Книгата „ Жени “ от румънския класик Михаил Себастиан попълня поредицата на изд. „ Персей “ „ Световна класика “. Михаил Себастиан (роден като Йосиф Хехтер на 18 октомври 1907 година в Браила, Румъния и умрял на 29 май 1945 година в Букурещ) е прочут у нас с романите си „ Градът на салкъмите “ и „ Произшествието “. Той е от кръга на Мирча Елиаде и Южен Йонеско.
„ Жени “ (превод Христо Боев) е конструирана от четири обособени новели, обединени от облика на младия доктор Щефан Валериу, който минава през голям брой любовни премеждия и се сблъсква с разноликата женска същина.
Във всяка от новелите се срещаме с майсторски обрисувани женски облици, разкриващи разнообразни типове обич. Рене е ожаднялата за милувки брачна половинка, която бурно и по неволя се впуска в любовна случка и макар угризенията на съвестта си изневерява на мъжа си. Марта е по-зрялата жена, която ловко превзема въображението на младия Щефан. Одет е почтеното и така младо момиче, което обаче е пораснало прибързано и крие мощна прозорливост. Емили (Емилия) е жертва на личната си некомпетентност и на неприятните смешки на тези към нея. Мария е въплъщение на недостижимата и безответна обич. Арабела е самобитен обобщаващ облик на женското начало – тя играе ролята на майка (в отношението си към Щефан), стопанка и държанка, само че най-много е жена, отраснала в съмнителна среда, която настойчиво се стреми към честна известност. По този метод Михаил Себастиан построява една многопластова картина на ролята на дамата в съзряването и психическото израстване на всеки мъж.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР