Книгата е изключително интересна и носи алюзии към магическия реализъм

...
Книгата е изключително интересна и носи алюзии към магическия реализъм
Коментари Харесай

Мария Касимова-Моасе представя романа си Балканска рапсодия“ на 13 октомври в Бурга

Книгата е извънредно забавна и носи намеци към магическия натурализъм на огромните латиноамерикански писатели

Гранд Хотел и СПА Приморец е сцената, на която Мария Касимова-Моасе ще показа първия си разказ: " Балканска рапсодия “. Срещата с бургаската аудитория ще започва в 15:00 часа на 13 октомври (събота). Тя е част от събитията в заключителния ден на Порт Прим Арт Фест. Както експлицитно подсказва заглавието, книгата е извънредно музикална, жива и забавна. Тя е основана на действителни близки и познати, обвързани с създателя по един или различен метод. Част от случките също са достоверни. Стилът е характерна разновидност на грабващия вълшебен натурализъм, характерен за огромните латиноамерикански писатели като Алиенде, Неруда, Льоса, Ескивел… В романа, действието прескача от воин в воин, ту напред - ту обратно във времето, с цел да си почине за миг – и да покаже на страниците персонален разговор на създателя с някой от персонажите. Светът, който Мария Касимова-Моасе рисува е персонален, жив, цветен, дълбокоразмислен и се простира от морски Бургас до Истанбул. За известния публицист и експерт по етикет това е втора среща на същото място по същия мотив, с бургаската аудитория. През 2017г. на първото издание на  Порт Прим Арт Фест, тя разяснява с обичания си морски град първата си книга – " Близки срещи със смесени усеща. “

Ето какво споделя Мария Касимова-Моасе за идното показване на " Балканска рапсодия “ в Гранд Хотел и СПА Приморец:

" Не съм вярвала, че нещата, които правиш от сърце, от време на време могат да затуптят със свое лично. И по този начин внезапно да се окаже, че сами си взимат решения и никак не се интересуват ти какво си си намислил. Книгата, която имам отговорността да ви показва, е тъкмо такава - симпатично инатлива, сама по себе си и... доста моя. Та нейното решение, отвън моите проекти, и проектите на който и да било, беше да се показа първо, най-добре и най-истински тъкмо тук, в Бургас. И да се връща! Сигурно, тъй като самата история в нея се случва в този град. Ей извън, на няколко метра от Гранд Хотел и СПА Приморец, в който ще се съберем. Покрай морската градина. На основната. Из уличките на центъра сред къщите, от които и до през днешния ден се чуват реплики на гръцки, на арменски, на турски, на иврит... Покрай църквата " Св.Кирил и Методий ", където и аз съм кръстена. Кръстена от баба си, вуйна Марийка Фурнаджийката, чиито черти ще разпознаете в героинята Мириам. Из местата, по които израствах, когато бях свободна от системата - през ваканциите, сред годините, в летните дни, озвучени от радиоточката на плажа, подвикванията на гларусите и електронното почасово припяване на модерния часовник на хотел " България "... в миналото. Светът на едни хора и едно време, които към този момент физически не са тук, само че ние - аз и вие - си носим. Като прежълтяла фотография, като някаква единствено бургаска дума, като спомен за всякакви " първи неща ", които са ни се случили тук, сред реещите се в невидимото истории на хората, за които моята книга споделя. Споделям ви моите първи неща, случили се в Бургас - първото хвърчене със аероплан (на девет месеца, от София дотук), кръщенето, първата целувка, първото бясно влюбване, първото еспресо! изпито на " Гъбката “, първата нощна разходка, първата дискотека и... втория брак!

Чакам ви с " Балканска рапсодия " в най-истинското място, където тази книга сама си желае да си се връща - в  нашия Бургас! Октомврийски - в този месец сме родени и аз, и баба ми и татко ми - съботно, следобедно, покрай морето, във време и пространство, в които единствено ние - бургазлиите (присламчвам се и аз, нищо, че съм родена в София) - можем да осъществим с безспир. Защото дружно с мен и вас там, в залата, ще има още невидими за очите хора, чието наличие единствено ние ще можем да усетим. Например това на Мириам или  баба Марийка фурнаджийката от Бургас, за която подсигурявам! Очаквам ви! “

Срещата с Мария Касимова-Моасе е част от Порт Прим Арт Фест. Основател, уредник и спонсор на форума на изкуствата е Гранд Хотел и СПА Приморец, с общителното подпомагане на община Бургас. Тази година патрон на културния конгрес е постоянно усмихнатата актриса Татяна Лолова, която също в границите на фестивала ще показа в 5-звездния Гранд автобиографичната си книга.

 

 

РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар!Още вести от Любопитни вести: Гала на нож с Ева Веселинова, русокоските не могат да се траят!11:24 / 21.09.2018 Обвиниха Бионсе в магьосничество10:43 / 21.09.2018 Йордан Йовчев напусна " Фермата " 10:54 / 21.09.2018 Голям скандал разтресе " ВИП Брадър " 08:38 / 21.09.2018 Биологичната майка на Феди Башур излезе на ярко след голямата...16:50 / 20.09.2018 Певицата Мариана Попова подари Веселин Плачков с дъщеричка16:11 / 20.09.2018
ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [18] Новини от през вчерашния ден [45] « Септември 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед123456789101112131415161718192021222324252627282930 Виж още: Ексклузивно: Две компании се млатиха в бургаска чалготека16:38 / 19.09.2018 Инцидент в бургаска компания, има потърпевши!10:41 / 19.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР