Книга със статии на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, писани между

Книга със статии на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, писани между ...

Сакскобургготски е разочарован от отношението към него заради двореца Врана.


Книга със статии на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, писани между 2010 и 2016 г., озаглавена "Една цел - България", беше представена тази вечер в двореца "Врана". Пред присъстващите Сакскобургготски първо говори за актуалността на написаното в книгата, а след това изрази огорчението си от отношението към него.

"За съжаление, за мен тези дни атмосферата е извънредно тягостна и ме боли да го кажа - донякъде стига до момента да прелее чашата", каза Сакскобургготски. Той сподели, че му е болно след решението на съда за двореца "Врана" и от "това ожесточение, систематизирано преследване, като се има предвид, че в нашата страна всеки има право на собственост, още повече че това са наследствени имоти трето поколение".

"Би било много грозно да ме принудят да напусна пак и да съм във второ изгнание и то една република, която е от ЕС и е демократична", коментира Сакскобургготски по-късно пред журналисти и посочи, че това ще се отрази лошо на имиджа на България.

Още по тематаСакскобургготски загуби битката и за двореца "Врана"Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на Сакскобургготски за двореца КричимДържавата не се е отказала от делата за "царските имоти"
Той отбеляза, че е възпитаван да служи, а не да се облагодетелства, не да консумира властта. Бих искал да намекна за хората, които ме мерят с един по-специален аршин, че моите предци са внасяли милиони, а днес в някои страни се вижда, че политиците изнасят немалко пари в други страни, каза Сакскобургготски.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който заедно с депутати от Движението, беше гост на събитието, коментира, че казусът трябва да се реши по един достоен начин. Въпросът за собствеността на имотите, отнети от държавата, вероятно стои в полето на законодателния орган, посочи той.

Съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев коментира, че "комбинация от неграмотност, завист, алчност и парвенющина днес чука на вратата на този парк и на този дворец". За книгата той посочи, че статиите в нея са написани в типичния за Симеон Сакскобургготски "успокоен, сдържан стил, в който прозира една ненатрапчива, но многозначителна дълбочина".

Журналистката Красина Кръстева, която е написала единия предговор към книгата, посочи, че във всички тези статии я няма злобата на деня, а звучат благо и мъдро. Ако някой ги чете разбъркани, няма да познаете кога точно са писани, защото в тях винаги се призовава за трите "Р" - разум, работа, родолюбие, коментира тя.

Автор на другия предговор е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Книгата със статии е издание на Алианса на либералите и демократите в Европа. На премиерата й присъстваха и евродепутатът Илхан Кючюк, настоящи депутати и бивши министри от НДСВ.

/БТА/

Източник: investor.bg