Книга, посветена на концлагера в Белене, излиза на 6 декември

...
Книга, посветена на концлагера в Белене, излиза на 6 декември
Коментари Харесай

От архивите на Държавна сигурност: Книга разказва за концлагера `Белене`

Книга, отдадена на концлагера в " Белене ", излиза на 6 декември от създателя Борислав Скочев. Тя ще опише в елементи за устройството и историите от лагера на дунавския остров.

За цялото битие на концлагера „ Белене “ през него минават над 15 000 души – 11 000 без съд и присъда и 4000 пандизчии (1952–1953 г.). 

Авторът вади на бял свят голям брой от историите на лагера. В книгата са проследени интервалите на битие на " Белене ", законовите учредения за въдворяване, организацията на концлагерната система, стопанската активност и насилствения труд, агентурно-оперативната работа, защитата, режима, храната, облеклото, наказванията, здравната помощ, опитите за бягства и разстрелите.

Това проучване е резултат на десетгодишна работа в архива на Държав­на сигурност, на изследване на персонални архиви и архивите на Политбюро, Ми­нистерския съвет и отдел „ Затвори “ в ЦДА, на документи в архива на Радио „ Свободна Европа “/Радио „ Свобода “ в Будапеща, на наличния онлайн списък на Централно разузнавателно управление на САЩ, на съветски, холандски и английски архивни източници и на десетките записки на някогашни концлагеристи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР