КНДР се е съгласила да закрие своя експериментален ядрен реактор

...
КНДР се е съгласила да закрие своя експериментален ядрен реактор
Коментари Харесай

Северна и Южна Корея в прегръдка, КНДР закрива ядрения си реактор!

КНДР се е съгласила да закрие своя пробен нуклеарен реактор в нуклеарния център „ Йонбен “ в провинция Пхенян-Пукто. Това бе обявено от президента на Южна Корея Мун Джей-ин по време на конференция в Пхенян след срещата си с водача на Северна Корея Ким Чен-ун, предават международните информационни организации.

В центъра Йонбен е ситуиран цех за обогатяване на уран и реактор с мощност 5 МВт, издигнат през 1986 година Според специалистите за една година в него могат да се извлекат задоволително материали за правенето на няколко нуклеарни заряда. „ Северът и Югът се договориха да трансфорат демилитаризираната зона на границата в зона на мир и подем “, акцентира президентът.

Сред другите ограничения по намаляване на напрежението той назова договореността да се сътвори взаимна комисия, състояща се от представители на военното командване на двете страни. Лидерът на КНДР Ким Чен-ун на собствен ред съобщи, че подписването от министрите на защитата на двете страни военно съглашение ще даде принос в нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров.

Освен това Ким Чен Ун и Мун Джей-ин се съгласиха през 2018 година да стартират работа по свързването на железопътната линия и автомагистралата, която в този момент е разграничена. Този план е ориентиран към директното прекосяване на транскорейската железопътна линия към трансибирската железопътна линия за доставка на товари за Европа през КНДР и Русия. Пхенян и Сеул също взеха решение да изпратят взаимна оферта за Олимпиадата през 2032 година и да изпратят екип на Игрите. Държавният глава на КНДР Ким Чен-ун и на Република Корея Мун Дже Ин организираха в сряда в Пхенян втори кръг договаряния, оповестиха от пресцентъра на събитието в Сеул, който провежда и директното телевизионно предаване на знаковото събитие.

Разговорите се организират в постройката на държавната резиденция за високопоставени посетители "Пекхвавон ", където е отседнал и президентът на Южна Корея. Лидерите на двете Кореи сложиха подписите си под заключителния документ, след което позираха за фотографите със стиснати ръце. Това е и трета среща в границите на актуалната година сред южнокорейския президент Мун Дже Ин и водача на КНДР Ким Чен-ун.

Главната тематика, която беше разисквана по време на договарянията е опцията за обновяване на разговора сред КНДР и Съединени американски щати и обвързваният с това въпрос за денуклеаризация на полуострова, а също проблемите на сигурността и нормализацията на двустранните връзки. Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин разгласи по време на конференцията след края на срещата на върха в Пхенян, че чака водачът на КНДР Ким Чен-ун да посети Сеул до края на 2018 година.

Според Мун една сходна аудиенция ще повлияе позитивно на развиването на двустранните връзки. "В случай, че не възникне нещо непредвидено, визитата би трябвало да се реализира до края на тази година ", означи президентът на Република Корея. Според него тази аудиенция ще бъде "повратен миг в междукорейските връзки ". Ким удостовери, че има желание да посети столицата на Южна Корея в "най-близко време ". Република Корея и КНДР имат намерение да подадат обща кандидатура за осъществяване на летните Олимпийски игри през 2032 година, се споделя в заключителната декларация от срещата на върха в Пхенян.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР