КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на

...
КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на
Коментари Харесай

Двете Кореи слагат край на войната тази година

КНДР и Южна Корея се договориха да разгласят края на Корейската война тази година. Това заяви японската организация Киодо, като се базира на севернокорейската организация КЦТА, представена от ТАСС. КЦТА популяризира текста на Декларацията от Панминчжон след вчерашната среща на върха сред южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския водач Ким Чен-ун.
 
В текста на документа, оповестен през вчерашния ден от Южна Корея, се говореше, че Северът и Югът се канят да подпишат кротичък контракт, само че не беше упомената набелязана дата. " КНДР и Южна Корея ще разгласят завършек на примирието, продължаващо от 1953 година, с цел да бъде трансформирано то в кротичък контракт. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и Съединени американски щати ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с присъединяване на Китай) за основаване на система на дълготраен мир ", се споделяше в документа.
 
КЦТА отбелязва, че двете страни ще следват общата цел за унищожаване на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров. " Общата цел (на Севера и Юга) е цялостното унищожаване на нуклеарните оръжия от Корейския полуостров посредством отърваване от тях ", се споделя в известието.
 
След вчерашната среща на върха Ким Чен-ун не направи изказване, отнасящо се до отхвърли от нуклеарната стратегия. Освен това изразът " цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия " нормално не се загатва в централните севернокорейски медии.

Вчера в пограничното населено място Панминчжон се състоя историческа среща сред президента на Северна Корея Мун Дже-ин и водача на КНДР Ким Чен-ун. Тези договаряния станаха първата среща на върха сред Севера и Юга от повече от 10 години. Преди началото им южнокорейският президент по покана на Ким прекрачи демаркационната линия, извършвайки " блиц аудиенция " в КНДР, траяла по-малко от минута. Ким Чен-ун също прекрачи границата и по този начин стана първият севернокорейски водач, посетил територията на Южна Корея след 1953 година След договарянията водачите на двете страни подписаха взаимната " Декларация от Панминчжон за мир, преуспяване и обединяване на Корейския полуостров ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР