Кметството в град Клисура продължава ремонта на параклиса „Свети Архангел

...
Кметството в град Клисура продължава ремонта на параклиса „Свети Архангел
Коментари Харесай

В Клисура възстановяват параклиса с костите на избитите в Априлското въстание

Кметството в град Клисура продължава ремонта на параклиса „Свети Архангел Михаил“, в чиято крипта се съхраняват костите на част от избитите локални поданици при потушаването на Априлското въстание през 1876 година.

Храмът се намира в двора на църквата „Свети Никола“, чиято камбана е оповестила началото на въстанието, а след потушаването му е била опожарена. Параклисът е изваден от руините с помощта на доброволци, като реставрационните действия са почнали по концепция на някогашния кмет Борис Спиров, не престават и по време на кметуването на Геца Стефанова, с цел да завършат по време на ръководството на сегашната градоначалничка Генка Тодорова.

Светинята за клисурци към този момент е отворена както за поклонение и религиозни служби, по този начин и за посещаване на туристи. С персонални дарения на клисурци и компании от района е осъществен ремонт на покрива, стената е възобновена, а таванът е сменен напълно. Криптата е главно почистена, инсталиран е мраморен под, а костите на починалите са обезпаразитени и положени под стъклен капак. Костите на тримата водачи на въстанието в Клисура – Григор Попбошков, Христо Труфчев и Атанас Попминков са положени в обособен дървен и резбован саркофаг.

Иконостасът и останалата дървена част са почистени и лакирани. Дворът е главно измит от саморасли шубраци и дървета, прекарано е осветяване, а пред входната врата откъм улицата има чешма с непрекъснато течаща вода, описа кметицата Генка Тодорова. С почистването на двора се разкрили и останките от църквата „ Свети Никола ”, непокътнати след пожара – руини от зидове и овъглени греди. Обновяването на храма ще продължи и напролет на 2018 година, когато се планува да се смени дървената структура на постройката и да се реставрират иконите.

Градската администрация на Клисура търси помощ във връзка с монумента, който се намира в историческата околност Зли дол в памет на починалите въстаници и е дело на архитекта Васил Биязов. Вследствие на времето и атмосферното въздействие от монумента са паднали мраморни плочи, основата се рони и паметникът е в окаяно положение. Седемте черешови топчета, които маркираха позициите на клисурци, от дълго време ги няма, защото от времето също се разпаднали.

Кметицата Генка Тодорова призна, че градската администрация не разполага със лични средства, с които да бъде ремонтиран паметника в местността Зли дол. По тази причина и по нейна концепция е основан Инициативен комитет, в който влизат строителни специалисти, историци и проектант Стефан Биязов, наследник на арх. Васил Биязов, който е изготвил експертиза и план-сметка. Сега клисурци се надяват на помощ от страната и премиера Бойко Борисов, на който са изпратили план-сметката и експертизата за монумента.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР