Кметовете на села в региона ще бъдат задължени да направят

...
Кметовете на села в региона ще бъдат задължени да направят
Коментари Харесай

Кметове ще броят свинете в селските дворове

Кметовете на села в района ще бъдат задължени да създадат нова инвентаризация на отглежданите домашни прасета в дребни нерегистрирани стопанства. Такова броене е правено и преди, само че този път шефът на Областната дирекция по храните доктор Митев категорично помоли за надзор върху прецизността на осъществяване, с цел да не се окаже, че по документи единствено в три къщи има кочини, а след това да изскочат още няколко пъти по толкоз.

Това е една от превантивните ограничения против разпространяване на африканска чума по свинете, която сега върлува в страната. Регистрирани са 15 огнища. За наслада в Пазарджишко няма заболели животни, нито сигнали за такива със съмнителни признаци, стана ясно на изключителното съвещание на Областната епизоотична комисия. Срещата приключи с обширен лист превантивни ограничения, които ще бъдат оповестени както на уеб страницата на Областната администрация, по този начин и на всички ведомства с отношение към тематиката.

Разбра се обаче, че има и ред проблеми, за които не е толкоз елементарно да се откри решение. Един от тях е, че няма единодушие сред институциите при реализиране на контрола над „ задния двор “, уточни Хюсеин Хюсеин, притежател на индустриална свинекомплекс в Пещера и член на Асоциацията на свинепроизводителите. Фермерът добави, че не се знае освен по какъв брой животни се отглеждат, само че и от кое място идват, от кого са купени, с какво се хранят, от какво и по какъв начин са лекувани. Оттам идва заплахата, не от законните ферми, в които контролът е стоманен, добави предприемачът. Браншовата организация за следващ път е сложила въпроса и пред Министерството на земеделието, както и пред отрасловата комисия в Народното събрание.

Собственик на плантация в Братаница сигнализира и за различен проблем - всяка събота на хайван пазара в Черногорово идват цели камиони с пловдивска регистрация с живи свине, за които продавачите нямат каквито и да било документи. В избрани дни е имало по 10 такива търговци едновременно с всевъзможни породи прасета, докарани неизвестно от кое място.

Самото пазарище в Черногорово е нелегално, сподели шефът на Областната дирекция по храните доктор Петко Митев. Той напомни, че преди няколко години е юридически опит то да бъде затворено. Засега обаче напъните освен не дават резултат, само че е разкрито още един нерегламентирано пазарище в пазарджишкия квартал „ Изток “. Д-р Митев помоли кметовете да коментират в детайли на стопаните какво тъкмо цели преброяването на животните, защото се чакат ответни реакции като: „ Защо ще убиват свине, като дори не са изследвани?! “. В цяла Европа при подозрение се прави по този начин, добави той.

Шефът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов пък показа за компликация, която срещат ловците - дружинките и сдруженията нямат задоволително хладилници, където да съхраняват труповете на отстреляните диви прасета цяла седмица, до момента в който излязат резултатите от проучванията дали са инфектирани, или не. От дирекцията ще изплащат по 50 лв. на всяко убито прасе, наранено от чумата. От Изпълнителната организация по горите са популяризирали график за идни образования на ловци за това какви превантивни ограничения да вземат, с цел да не придвижват болест и за какви признаци на дивите прасета да следят при излетите.

Областната епизоотична комисия ще продължи активността си с ежеседмични съвещания. Следващото ще бъде във вторник от 10,30 часа в Областната администрация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР