Кметовете на Радомир и Перник с обвинения към екоминистъра Емил

...
Кметовете на Радомир и Перник с обвинения към екоминистъра Емил
Коментари Харесай

Кметовете на Радомир и Перник с обвинения към Емил Димитров

Кметовете на Радомир и Перник с обвинявания към екоминистъра Емил Димитров, след неговите изказвания, че Радомир е на воден режим по тяхна виновност. Пламен Алексиев - градоначалникът на Радомир, уточни две неистини, които по думите му Димитров е изрекъл в ефира на Българска национална телевизия, а управникът на Перник прикани министърът на околната среда и водите да не трансферира отговорността на други и дружно с ВиК Перник да си свършат работата, с цел да прекратят водния режим в Радомир.
Има заплаха Перник да остане без парно и топла вода през есента, призна Ревизоро
" Вода в Радомир няма. Имаме дефицит. На режим сме. Имаме предложение и план. Емил Димитров дава погрешна информация. Критиките към мен и екипа не дават отговор на истината. Първото е, че станция Крапец може да заплаши водоподаването към Перник. То е построено през 70-те години като авариен водоизточник към Радомир. А втората част от водопровода от Радомир към Батановци работи. Половината не работи, а другата би трябвало да работи, тъй като обезпечава вода за Батановци и други обитаеми места. Той (Емил Димитров - бел.ред.) очевидно не обича да чете, тъй като на моето писмо от 6 февруари не е отговори , а единствено на писма на мои съграждани. В Радомир са 4 водоизточника. Другите са в друга инфраструктура в други обитаеми места. Те са обследвани през 2019г. Има явен разбор какво е количеството и какво може да се вземе. Ние сме заделили 10 000 лева, с които сме създали план за замяна и ремонт на амортизираните елементи на този тръбопровод от Крапец. ", сподели Пламен Алексиев, кмет на Радомир пред Българска национална телевизия.
" Мога да оказа помощ единствено със препоръки и от морална позиция с поддръжка. Разрешения и помощ би трябвало да дойдат от министерствата и ВиК Перник. Той (Алексиев - бел.ред.) не би трябвало да си тръгне от там (МОСВ- бел.ред.) до момента в който не му решат казуса . Не зависи от нас да му разгадаем да употребява вода от язовир Студена. И прокуратурата ревизира случая " Крапец ". Трябва и това да се свърши, преди да се откри решение. Това, което е надвиснало над Радомир, беше надвиснало и над Перник, само че ги преодоляхме тези промени ", сподели Станислав Владимиров, кмет на гр. Перник.
Ние чуваме от ВиК Перник, че станция Крапец няма да подейства на водоподаването за Перник, а в това време екоминистърът споделя, че перничани няма да имат парно наесен, отвърна ги водещата.
" За година напред към този момент Перник е обезпечен. Въпрос е на верни сметки и менажиране е към този момент. Добър синхрон сред ВиК Перник и министерството – не би трябвало да има проблем. Г-н Димитров да не трансферира на друго място отговорността. От мен по никакъв метод не зависи водата на Радомир. Зависи от ВиК и господин Димитров ", отговори Владимиров.
По думите му, изявленията на Емил Димитров са " извънредно груба клевета ", тъй като " нито багери са разкопавали каналите, нито аз съм взел участие в това нещо, да се разместват водите, които би трябвало да идат в Крепец и в Студена ".
" Радомир не е бил на воден режим до декември 2019г. Тогава спря помпена станция Крепец. Това са уреди, това не е някакъв подбив и приказка за Червената шапчица. От там не могат да дойдат повече от 35 л/сек,  т.е. една част единствено идва към Радомир, а другата си отива към язовир Студена. Тази станция не може да се употребява без позволение. Още повече в Радомир няма пречиствателна станция на питейните води. При снеготопенето вода от Врелото не може да се употребява, употребяват се други източници ", акцентира кмета на Радомир.
Има вид, при който може " да се ремонтира поетапно водопровода до Радомир и да се употребява отчасти Крапец, с цел да се запушат неналичията на тези 70 л/сек. ", сподели той .
Според Владимиров сега Перник употребява единствено язовир Студена за вода, не тъй като е по-скъпа тази от водопровода от София, а тъй като количествата в язовира са изцяло задоволителни. " Тръбата от София не се употребява. Тя свърши своята работа при започване на пандемията, когато язовирът беше 8 млн. кубика. Тя оказа помощ, тъй като към 30 000 души употребиха тръбата през Мало Бучино. Аз доста ясно знам моите отговорности. Докато съм кмет Перник няма да изпадне още веднъж във воден режим. Тази тръба ще бъде авариен тръбопровод, в този момент няма потребност да се употребява. ", безапелационен беше той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР