Кметовете на общини и кметските наместници да насърчат подаването от

...
Кметовете на общини и кметските наместници да насърчат подаването от
Коментари Харесай

Земеделци, побързайте! Коригирайте декларациите към НАП до 1 октомври, иначе следват глоби

Кметовете на общини и кметските наместници да насърчат подаването от страна на земеделските производители от Бургаска област, които са позволили грешки в декларирането на приходите си, коригиращи заявления в Национална агенция за приходите, написа флагман.бг.

Крайният период е първи октомври. Териториалната дирекция на приходната организация в Бургас е в подготвеност да направи на земеделските стопани уточнения по декларирането и техническа помощ на място в обитаемоте места. Целта е да се избегне налагането на наказания. Това обясниха от Национална агенция за приходите Бургас на извършени специфични срещи с представители на локалната власт от региона, на Областната дирекция по земеделие и браншови организации на земеделските производители.

Срещите са част от стратегия на Националната организация за приходите за възстановяване данъчната дисциплинираност на земеделските производители. Национална организация за приходите стартира осведомителна акция към всички аграрни производители, които са позволили грешки в данъчните си документи.

Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за приходите до 1 октомври 2018 година Освен с писма по електронната поща, жителите се уведомяват и по телефона, офисите на Национална агенция за приходите също имат подготвеност да дават информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получават и специфична листовка, която в детайли изяснява данъчните и осигурителните им задължения към бюджета.
На територията на Бургаска област с най-сериозни отклонения при декларирането са общините Бургас, Айтос, Руен и Сунгурларе.

За близо 4 млн. лв. дотации в района въобще не са подадени заявления, а за други 8 млн. лв. са открити грешки при декларирането като посочените суми са по-малки от действително изплатените от Държавен фонд „ Земеделие “. Освен физически лица – аграрни производители, от Национална агенция за приходите Бургас са открили недеклариране и от страна на 19 юридически лица.

„ Опитваме се да спестим налагането на наказания на повече от 3 000 аграрни стопани от региона, само че коригиращите заявления би трябвало да се подадат най-късно до първи октомври “, подчертава по време на срещите териториалният шеф на Национална агенция за приходите Бургас госпожа Татяна Кънчева.

В народен мащаб 50 000 регистрирани аграрни производители са получили дотации в общ размер 120 млн. лева през 2017 година, само че не са заявили тези свои приходи пред приходното ведомство.

Национална агенция за приходите обменя данни с доста институции и в следствие от това разполага с информация за приходи, които подлежат на облагане, прецизират от приходното ведомство в морския град.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР