Кметовете на двата дунавски града Улм (Бавария) и Нов Улм

...
Кметовете на двата дунавски града Улм (Бавария) и Нов Улм
Коментари Харесай

Откриха международен Дунавски фестивал в град Улм

Кметовете на двата дунавски града Улм (Бавария) и Нов Улм (Баден-Вюртемберг) Гюнтер Шчич и Катрин Албщейгер откриха XII интернационален Дунавски фестивал по традиция на транспортен съд във водите на река Дунав, оповестиха уредниците.

Югоизточноевропейският-български културен институт в Елванген, филиал на БКИ Берлин, се показа на фестивала с няколко тематични акцента. В три поредни дни стотици посетители на фестивала посетиха българската палатата, в която интериор оформиха експозиционни модули с документална „ Кирилската книжовност и нейният генезис ”. Същата беше показана т.г. на Европейския ден на Бавария в гр. Нюрнберг и Деня на българската просвета и на славянската книжовност в Елванген и Мюнхен. На обособени осведомителни щандове се показаха изложбени каталози за археология и културни направления на немски и британски езици от библиотечния фонд на института. Уютната атмосфера в палатата стана привлекателно място за мнозина, по шумната алея на панаирния град от двете страни на Дунав.

През деня двете ателиета по керамика и изобразяване върху текстил за деца и възрастни се трансфораха в обезпечена атракция на фестивала, а цветните творби допълниха интериора с креативност. Във вечерните часове българската палата предложи в уютния интериор дегустация на определени български бели и червени виновност, които привлякоха в българската палата умна аудитория.

Динамичните акценти на българското показване сполучливо се вписаха в пъстрата атмосфера на създатели и реализатори от 10 дунавски страни. Българската инфо-център беше една от трите тематични покои на фестивала, дружно с тези на Музея „ Дунав-Швабен ” и Сръбско-Хърватската палата.

При откриването на фестивала формалните посетители и кметовете на Улм и Нов Улм посетиха българската палата и останаха очаровани от интериора и българските виновност.

Гертруд Грюнвийд, професор по връзки в Техническия университет Мюнхен и архитектът проф. Юрген Шнайдер споделиха следното: „ Още при влизането бяхме допрени от необикновеният извънредно спретнат интериор с историята и културата на Вашата страна, осведомителните щандове с прелестни издания от български научни институти и изобретателните произведения на ателието ” (Г. Грюнвийд).

„ Трябва да кажа, че България за нас в Югозападна Германия е към момента малко позната. Палатата на Югоизточноевропейският-български културен институт в Елванген е съгласно мен верният път за реализиране на културни мостове и представянето на Вашата дребна прелестна България с нейните мощни страни измежду повече хора. Мисля, че имате най-приятният интериор на фестивала! ” (Ю. Шнайдер). Сред формалните посетители участваха общински съветници, политици от Народното събрание на Баден-Вюртемберг, както Тереза Шопер, секретар на Народното събрание на Баден-Вюртемберг и дипломат на Дунавския фестивал, шефът на фестивала Себастиан Рийм, Ева-Мария Бьолер, шеф на Агенцията за европейско обучение на провинция Баден-Вюртемберг и представители на консулските задачи в Бавария и Баден-Вюртемберг. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР