Кметовете на четирите общини в Сливенска област заявиха, че не

...
Кметовете на четирите общини в Сливенска област заявиха, че не
Коментари Харесай

Общински кметове: Не можем да си съберем глобите, искаме поправителен труд за нарушителите

Кметовете на четирите общини в Сливенска област обявиха, че не могат да съберат санкциите от нарушителите на публичния ред и по тази причина упорстват отговорните, които не могат да заплащат, да поставят наложителен публично потребен труд, в интерес на съгражданите си. Това стана на среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, чийто хазаин бе регионалният шеф Чавдар Божурски.

„Имам насъбрани близо 50 хил.лева от неплатени глоби“, съобщи кметът на 15-хилядната община Твърдица Атанас Атанасов. Това са санкции, наложени през годините с наказателни постановления от кмета, за нарушавания на общинската разпоредба за запазване на публичния ред.

Финансовите наказания обаче не са платени и до през днешния ден, въпреки че множеството от лицата са дадени на съдия-изпълнител. И в този случай нямало резултат, защото нарушителите били небогати, от социално-слабите групи. „Законът е определил някакъв обществен най-малко. Но считам, че даже и освен това състояние, откакто си нарушил публичния ред, би трябвало да има последици“, сподели Атанасов.

Кметът на най-голямата община в региона, Сливенската, Стефан Радев добави, че част от глобите падат пред съда, защото били преценявани като маловажни, само че това обезсърчава администрацията и жителите. От своя страна зам.-административният началник на Окръжната прокуратура-Сливен Диана Стоева дефинира предложенията като забавни и пое ангажимент за подпомагане да се проучат правните благоприятни условия за осъществяването им.

Сливенският кмет акцентира още, че съществува сериозен проблем с рестриктивните мерки в регистрацията на един адрес, заради което огромна група от хора не може да получи документи за идентичност и на процедура не съществува за страната. Коста Каранашев, кмет на планинската община Котел, настоя за по-голям цифров състав на локалното районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, както и за обезпечаването на високопроходими коли за потребностите на полицията.

„През зимния сезон имаме огромни усложнения в пътните връзки“, изясни той. Колегата му от Нова Загора Николай Грозев призна, че общината е била заделила 50 хиляди лв. лични средства, с които да купи 2 триколесни патролера за потребностите на полицията в града. Тези машини са доста комфортни за полицейски обход, от какъвто има ежедневна потребност Нова Загора.

Но локалната администрация не е могла да ги купи заради неналичието на процедура. Надеждите са, че с промени във вътрешноведомствената нормативна уредба това би могло да стане. Очаква се общините да купят за полицията дрегери, с които да се правят инспекции на водачите за приложимост на опиати и алкохол.

Срещата на министър Маринов в Сливен бе част от акцията му за обезпечаване на взаимоотношение сред полицията и локалната власт, с цел да бъде обезпечен публичния ред. Министърът акцентира, че е изключително значим разговорът с другите общности за това до каква степен е нормата на държание. Той моли към общините, съгласно опциите си, да обезпечат видеонаблюдение освен в огромните, а и в дребните обитаеми места като предварителна защита против престъпността.
 1234  891011  78910  2345-2  4567
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР