Кметовете на българските градове, в които е отчетено най-високо ниво

...
Кметовете на българските градове, в които е отчетено най-високо ниво
Коментари Харесай

Брюксел ни дава пари за нови печки, забраняват дървата и въглищата


Кметовете на българските градове, в които е регистрирано най-високо равнище на замърсен въздух, ще получат европейски средства, с цел да трансформират печките на дърва и въглищата на популацията с по-екологично отопление. За капиталовите ограничения по направлението са планувани 111 млн. лева, съобщи ръководителят на Управляващия орган на програмата Цонка дрянкова, оповестява " Телеграф ", представени от Пик.

Заради мръсния въздух в страната Европейската комисия предприе наказателна процедура против България, а мярката против замърсяването с фини прахови частици е засегнала в оперативна стратегия " Околна среда ". 

За да бъдат обаче евросредствата налични за общините, екоминистерството ще изчака да завърши работата на Световната банка по националната стратегия за качеството на атмосферния въздух. Общините би трябвало да предложат по какъв начин да се подмени горивото в домовете, разяснява Цонка Дрянкова. Средствата би трябвало да бъдат фокусирани към избрани квартали - тези в които е регистрирано най-високо равнище на замърсяване. Новото отопление може да е с пелети, термопомпи, газификация или топлофикация.

Наличния запас на програмата " Околна среда " за интервала 2014-2020 е 3,9 милиарда лева Като цяло по програмата оповестените процедури са 29 на стойност 1,6 млрд.лв. В програмата са включени посоки: " Води ", " Биоразнообразие ", " Отпадъци " и " Подобряване качеството на въздуха ", като по последната ос на програмата са оповестени две процедури за съвсем 4 млн. лева, а договорите са на стойност 2,2 млн. лева С тези средства кметовете би трябвало да подобрят общинските стратегии с ограничения против замърсяването на въздуха. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР