Кметовете, които не са намалили замърсяването на въздуха в общината

...
Кметовете, които не са намалили замърсяването на въздуха в общината
Коментари Харесай

Глоби до 10 000 лева грозят кметовете, които не са решили проблема с мръсния въздух

Кметовете, които не са понижили замърсяването на въздуха в общината през миналата година, да бъдат глобявани персонално с от 5000 лв. до 10 000 лева Това предлага държавното управление с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), импортирани в Народното събрание.

С тях за първи път чистотата на въздуха се вменява като директна отговорност на кметовете. В момента законът само разпорежда на „ общинските органи “ дружно районните инспекции по околната среда и водите да реализират надзор и ръководство на дейностите, свързани с обезпечаване чистотата на въздуха на тяхната територия, написа Lex.bg.

Сега законът вменява на кметовете като персонална отговорност „ обезпечаването на чистотата на въздуха на територията на съответната община “. Нещо повече – планува се в случаите, когато в даден регион са превишени нормите за нездравословни субстанции (замърсители) в атмосферния въздух, кметовете да създават и извършват стратегии за намаляването им. Те ще се одобряват от общинските препоръки.

Всяка година до 31 март кметовете ще се регистрират пред тях и пред локалната екоинспекция какво са свършили. Като документът ще се разгласява и на уеб страницата на общината, с цел да могат и жителите да се срещнат с него.

Законът задължава кметовете освен да плануват съответни ограничения за справяне с мръсния въздух, само че и да си слагат ясни цели и периоди за постигането им, както и да заложат по какъв начин ще се финансират и ще се управлява осъществяването им .

„ Изпълнението на ограниченията от стратегиите следва да докара до годишно понижение на броя на превишенията на нормите за нездравословни субстанции и на средногодишните равнища на замърсителите в случаите, когато те са над избраните правила за качество на атмосферния въздух, регистрирани в пунктовете за мониторинг – част от Националната система за мониторинг на околната среда на територията на общината “, планува планът.

И разпорежда на Регионална инспекция за опазване на околната среда всяка година до 30 април да прави оценка дали това е свършено. Ако обаче се откри, че няма понижение на записания брой превишения на нормите за нездравословни субстанции и/или на средногодишните равнища на замърсителите, кметът се санкционира с санкция от 5000 до 10 000 лева Тя се постанова от шефа на локалната екоинспекция.

Проектът планува от 2000 лева до 5000 лева санкция и за кметовете, които не разработят стратегии за справяне с мръсния въздух и сходни наказания, в случай че не се отчетат за свършеното. При наново нарушаване санкциите се постановат в двоен размер .

В плана има и серия от разпореждания, свързани с качеството на твърдите горива, които се употребяват за битово отопление – въглища и брикети. „ Битовото отопление с твърди горива е несъмнено като съществена причина за наднорменото замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ). Ограничаването на наличието на сяра и пепел във въглищата и брикетите е една от ограниченията, които могат да бъдат взети на национално равнище за подкрепяне на общините в напъните им да реализират нормите за качество на атмосферния въздух “, написа в претекстовете към плана.

Конкретните условия за качеството на твърдите горива ще бъдат написани в разпоредба. „ Чрез наредбата ще бъдат въведени правила за наличието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, условия за пакетиране и етикетиране на опаковката, както и изискванията, редът и методът за надзор на качеството на твърдите горива “, изясняват от държавното управление.

Такава разпоредба ще има и за условията за дървесината, която се предлага за битово отопление. Контролът за качеството на твърдите горива за бита се разпорежда на Държавната организация за метрологичен и механически контрол, като държавното управление е пресметнало, че за задачата ще се нужни към 500 хиляди лева

Само преди месец в отчет на Европейската счете палата беше установено, че българите дишат най-мръсния въздух в Европа . От институцията насочиха рецензии към проектите на Столичната община за справяне с казуса и най-много, че те не плануват ограничения за предварителна защита на замърсяването от семействата. Според отчета България е водач по изгубени години на живот в положително здраве поради замърсен въздух. Гражданите у нас съкратяват с 2 години и половина времето, в което са здрави, до момента в който приблизително за Европейския съюз този индикатор е 0.7 години.

След отчитането на замърсяване с фини прахови частици в пъти над нормата в някои региони на София тази зима общината вкара така наречен екобилетче. Зеленият билет коства 1 лев и с него жителите могат да употребяват през целия ден всички линии на градския превоз.

Организации водят каузи против локалните управляващи в София и Пловдив, като настояват, че те са бездействали през последните години по казуса с мръсния въздух в двата най-големи града у нас.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР