Кметовете да бъдат задължени със закон да имат приемен ден

...
Кметовете да бъдат задължени със закон да имат приемен ден
Коментари Харесай

Глоба грози кметовете, ако не приемат граждани поне веднъж седмично

Кметовете да бъдат задължени със закон да имат приемен ден за жителите всяка седмица. В противоположен случай ще им се постанова санкция до 500 лева, а при наново нарушаване - до 800 лева Предложението е на някогашния кмет на Пловдив и народен представител Славчо Атанасов - в Закона за локалното самоуправление и локална администрация.
Изрично в т. 20 на член 44, алинея 1 се вкарва текст, съгласно който кметът би трябвало да приема и изслушва жители в избрани дни. Условията и реда за приемане и изслушва на жителите се утвърждават със заповед, като информацията се разгласява на интернет страницата на общината. Изслушването на жителите в тъкмо избрани дни и часове от седмицата се постанова от практиката, с цел да се обезпечи софтуерно време за решение на поставените въпроси от предходния банкет, за навреме, умело и дейно решение на молбите и предложенията им.
С измененията в закона се вкарват и други санкции за кметовете , които ще бъдат определени наесен. Ако те не показват програмата си за ръководство пред общинския съвет в 3-месечен период от встъпването си в служба, глобата е до 1000 лв.. Същата е и за неизпратени от кмета на съветниците административни актове, както и контракти и техните промени в 3-дневен период от подписването им.
" Промяната е подбудена от следеното в ежедневната процедура недобросъвестно държание от страна на доста кметове, включително и на кмета на Пловдив, които изолират жителите, неглижират техните проблеми, не взимат под внимание мнението и желанията на публичните групи, и по никакъв метод не реализират директен контакт с тях ", уточни Славчо Атанасов.
По думите му сходни образци не са единствено изолирани и единични феномени, а по-скоро се трансформират в процедура и нрав на локалната власт по принцип. " Подобно отношение от страна на администрацията не е възможно в изискванията на правовата страна и демократичното ръководство на Република България, което постанова въвеждането на задължаващи органите на локалната администрация да вкара и най-много да извършва в реалност приемането и чуването на жителите, като част от правата да вземат участие в локалното самоуправление, дадени им от закона ", уточни още претекстове Славчо Атанасов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР