Кметове в Германия са обект на смъртни заплахи в последните

...
Кметове в Германия са обект на смъртни заплахи в последните
Коментари Харесай

Кметове в Германия получават смъртни заплахи от радикали

Кметове в Германия са обект на смъртни закани в последните дни, заяви " Дойче веле ". Полицията проверява недоволства, подадени от градоначалника на Кьолн Хенриете Рекер, както и от този на град Алтена - Андреас Холщайн. И двамата през последните няколко години станаха жертви на набези. Заплахите са отправени малко след убийството на политика от ръководещия Християндемократическия съюз (ХДС) Валтер Любке, за което се счита, че е осъществено от крайнодесен екстремист.

Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер беше атакувана и наръгана с нож по време на предизборна акция през октомври 2015 г. Въпреки нападението и извънредно тежкото си положение тогава, Рекер завоюва балотажа и стана кмет на Кьолн. Тя се кандидатира като самостоятелна, само че имаше поддръжката на ХДС, на Зелените и на либералите. Тя беше атакувана от десен екстремист, участвал в голям брой неонацистки походи. Нападателят призна, че е атакувал Рекер заради проимигрантските й възгледи. Мъжът беше наказан на 14 г. затвор. 

Кметът на Алтена Андреас Холщайн, който е от ХДС,  пък беше атакуван през 2017 година също с нож в заведение за дюнери. Тогава управляваният от него град, който се намира в провинция Северен Рейн-Вестфалия, нашумя с това, че одобри повече бежанци, в сравнение с беше задължен съгласно наложителните квоти. Пред организация ДПА през вчерашния ден той удостоверил, че неведнъж е получавал смъртни закани. Последната от тях пристигнала предишния вторник. 

Дни преди да стане ясно за смъртните закани към Рекер и  Холщайн, полицията в Германия разгласи, че е задържан предполагаемият причинител на убийството на Валтер Любке, който беше открит на 2 юни в дома си мъртъв с огнестрелна рана в главата. Известно е, че арестуваният 45-годишен германски жител Щефан Е. има неонацистки възгледи и в последните три десетилетия е правил голям брой закононарушения. През 1989 година, когато е едвам 15-годишен, той подпалва с туба бензин къща, в която живеят турски фамилии. През ноември 1992 година наръгва с нож няколко пъти чужденец на жп гарата във Висбаден. А година по-късно, навръх Бъдни вечер, Щефан Е. прави несполучлив опит за атентат в провинция Хесен, като слага саморъчно направена бомба в кола пред подслон за бежанци, в който са настанени непознати граждани от България, Румъния и Албания. 

КРИТИКИ 

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия "  е подложена на остри критики поради убийството на Валтер Любке. Водещи фигури в ръководещия ХДС споделиха, че АзГ и речта на омразата, която употребява, са отговорни за тежкото закононарушение. Лидерката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер сподели, че убийството демонстрира по какъв начин използването на " ненавист и тласкане " от страна на АзГ е преобърнало табута в говоренето в Германия и дотам е " снижило задръжките, което води до чисто принуждение ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР