Кметове са намерили начин да пълнят местните хазни в кризата

...
Кметове са намерили начин да пълнят местните хазни в кризата
Коментари Харесай

Кметове с хитър трик как да напълнят хазната по време на коронакризата

Кметове са намерили метод да пълнят локалните хазни в рецесията от ковид. Миналата година Община Варна увеличи налога върху възмездното придобиване на имущество от 2,6 на 3 %, оповестява.

Ставката не беше пипана повече от десетилетие. По предварителни данни смяната трябваше да вкара над 3,7 млн. лева повече в бюджета. Оказа се, че действителната сметка е съвсем двойна - към началото на октомври приходите от данъка се бяха нараснали с близо 5,5 млн. лева, разясниха от администрацията на кмета на Варна Иван Портних.

Другите локални налози в морската столица не бяха поправени през 2020 година, като настройките са да останат такива и през тази година.

В няколко от общините в района през 2020 година леко бе нараснал имотният налог за физически лица. За 2021 година обаче никой не мисли за увеличение на данъчното задължение поради отрицателния резултат от пандемията върху жителите и компаниите.

В същото време в Сливен се отхвърлиха да подвигат локалните налози и такси. Еднократният налог за такситата бе понижен от 400 на 300 лв. поради пандемията. Подобна мярка влезе в действие и в Шумен. Местните налози и такси там са непроменени, а кметът Любомир Христов предложи данъците да бъдат замразени до края на мандата през 2023 година.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР