Кметове, представители на пътната агенция, ВиК и ЕВН, геолози, проектанти

...
Кметове, представители на пътната агенция, ВиК и ЕВН, геолози, проектанти
Коментари Харесай

Свлачището в Смолянско е най-мащабното в страната

Кметове, представители на пътната организация, ВиК и ЕВН, геолози, проектанти и чиновници на Горското стопанство направиха през днешния ден оглед на място на свлачището край Тикале, което прекъсна придвижването по основния път Смолян – Мадан. Наблюдение на терена е направено и от дрон. Активираното през предходната седмица свлачище е най-мащабното върху основен път в страната.

В огледа е взел участие ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура” – инж. Дончо Атанасов, регионалният шеф Недялко Славов, шефът на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му инж. Мариана Цекова, оповестиха от Областната администрация в Смолян.



Установено е, че положението на срутището е доста тежко и обгръща доста огромна територия, с което излиза надалеч отвън сервитута на основния път.

Към момента на огледа най-горният свлачищен отсек е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е интензивно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери сега са към 100 на 150 метра.



Установено е съществуване на стичащи се повърхностни води. Над свлачището минава тръбопровод Ф400, който е целесъобразно да се обследва.

Инж. Атанасов сподели, че още в понеделник от АПИ ще бъде извършено заседание с всички водещи експерти в тази област и ще бъдат взети съответни ограничения. Най-добрите екипи за проучване и изследване ще работят, с цел да не се допусне спиране на електрическата и ВиК връзка до обитаемоте места.



Ще бъде разискван и вид за създаване на различен път през Орешец – Влахово, защото геоложката конструкция на скалите при свлачището в региона на Тикале демонстрира, че има предпоставки казусът да поражда от време на време.

В момента в сервитута на основния път от републиканската пътна мрежа няма свлачище с по-голям размер. Подчерта се, че свлачището е извънредно рисково за почистване заради съществуването на голям брой огромни надвиснали скални парчета.



Въпреки това ще бъде изработен опит за почистване и стартиране на придвижването за спешни случаи в едната пътна лента. Ще се сътвори и организация за дълготрайно наблюдаване на свлачището заради огромната му интензивност.

Усилията в най-краткосрочен проект се насочват към незабавно почистване на пътя Рудозем – Смилян, с цел да бъде отчасти омекотен трафикът в района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР