Кметове от област Кърджали поискаха подобрени условия за изучаване на

...
Кметове от област Кърджали поискаха подобрени условия за изучаване на
Коментари Харесай

Кметове от Кърджали искат подобрени условия за изучаване на турски език

Кметове от област Кърджали желаеха усъвършенствани условия за проучване на турски език , заяви БНР.

В навечерието на Международния ден на майчиния език - 21 февруари, кметовете осведомиха, че в общинските учебни заведения няма подобаващи условия за проучване на турски език, липсват добре готови преподаватели, а последният учебник е написан преди години.

В Кърджалийско турски език се учи като свободно избираем предмет. Само в Ардино има шест групи за подготовка . Сформирани групи има и в селата Боровица и Горно Прахово.

Учителите по места работят със остарели материали или сами си измислят такива.

Според кмета на Ардино Ресми Мурад, в случай че турският влезе като избираем предмет в по този начин наречения образователен проект Б, ще има по-добра организация.

" Няма образователни пособия. Учителят по турски език измисля образователен проект, основава си лична стратегия и по този начин се учи ", твърди Мурад. Той е измежду основателите на писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев с апел за незабавни ограничения в организацията при проучването на турски език.

Зехние Хасан е преподавател по турски и български език в учебното заведение в кирковското село Фотиново . Тя търси материали от чужбина за образование по турски език.

" Използвам интернет, с цел да си набира материали и от чужбина, в това число. Няма методически материали, няма учебници, няма образователни тетрадки . Учебниците са доста остарели, в случай че има няколко учебника. Досега образователни стратегии нямахме. Сами ги изработвахме ", сподели Хасан.

В учебното заведение във Фотиново се образоват стотина деца. Всички посещават часовете по майчин език и го вършат на драго сърце, твърди Зехние Хасан.

Тя не е съгласна с изказванията на родителите, че е по-добре децата да учат западен език, тъй като турският се приказва у дома.

" Елате да видите по какъв начин дете, което сформира текст на майчин език, какъв прекрасен текст сформира и на български език ", сподели Захние Хасан.

Казват, че майчиният език е личността на индивида. Ако едно дете не може да изрази себе си, то ще има проблеми в бъдеще, твърди тя.

Според специалистите от Министерството на образованието и науката (МОН) учителите са наясно с новите стратегии и без значение от старите пособия , могат да ги ползват .

Ползват се утвърдени образователни пособия по турски език от 2013 и 2015 година, само че това не нарушава закона. Учителите от 1 до 4 клас към момента могат да употребяват тези утвърдени пособия, сподели Пенка Иванова, оглавяваща дирекция " Учебници и учебна документи " в МОН.

Има обаче и възпитаници в избрани учебни заведения, които употребяват утвърдени преди 2003 година пособия, заяви Иванова. Според нея е значимо да се подчертае, че учителите, преподаващи майчин език, са осведомени с новите образователни стратегии, одобрени през декември 2017 . " Там доста правилно и тъкмо са написани тематиките, както и компетентностите, които се чакат като резултати от образованието ", сподели тя.

През 2018 година са открити процедури за оценяване и одобрение на планове на образователни комплекти по майчин език - турски, иврит, арменски и ромски език, разясни Пенка Иванова. " Това са планове на образователни комплекти за първи клас или от първа година на образованието, до седми клас или до седма година на образованието ", сподели тя.

Учебните комплекти могат да се употребяват в избираемите образователни часове или във факултативните часове за проучване на съответния майчин език.

От 21 февруари в МОН чакат създателите и издателите на образователни комплекти (учебник и образователна тетрадка) по майчини езици да предложат своите планове. В края на деня ще бъде ясно какъв брой комплекта са импортирани.

Одобрените образователни комплекти ще се употребяват от септември 2019 година, за идната образователна година, допълниха от МОН.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР