Кметове на варненски общини са започнали да въвеждат режим на

...
Кметове на варненски общини са започнали да въвеждат режим на
Коментари Харесай

Вълчи дол и Аврен въвеждат режим на уличното осветление за икономия на ток

Кметове на варненски общини са почнали да вкарват режим на тока за уличното осветяване за спестовност на електрическа енергия. В общините Вълчи дол и Аврен следва след среднощ уличното осветяване да изгасва.

Това стана ясно от питане на Славена Точева, депутатът от ГЕРБ/СДС, към министъра на енергетиката по отношение на какви обезщетения се плануват за общините по отношение на внезапния скок на сметките за улично осветяване при неналичието на признат държавен бюджет за 2022.

Припомняме, в община Аврен, от които над 600 са енергоспестяващи. За осветлението през нощта преди повишаването на тока, общината плащала 20 000 лв. месечно. Последната фактура обаче е за 50 000.

В отговор министър Александър Николов напомни за програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на еленергия, включително и общинските администрации, призната от служебното държавно управление на 26 октомври м.г., съгласно която те са били обезщетени с закрепената сума от 110 лева.на мегаватчас без Данък добавена стойност до 31 октомври и продължена до 31 декември с закрепен нов резултат на база действителни пазарни цени - 128.98 лв. на мегаватчаса, без Данък добавена стойност.

„ Вече е взето решение за продължение на подпомагането през първото тримесечие на 2022г.- с 189.59 лв. на мегаватчас, само че не повече от 250 лв. на мегаватчаса “.

Новата стратегия занапред би трябвало да бъде утвърдена от Европейска комисия и призната с решение на Министерски съвет, само че по кое време, министър Александър Николов по този начин и не посочи. Репликата на народния представител не закъсня: „ до момента в който чакаме утвърждение и решение, улиците в България ще стават все по-тъмни, ще продължава да се усилва битовата престъпност, която през последните месеци така и така пораства “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР