Кметицата на София Йорданка Фандъкова призовава гражданите, които се отопляват

...
Кметицата на София Йорданка Фандъкова призовава гражданите, които се отопляват
Коментари Харесай

Фандъкова моли софиянци да не се отопляват на дърва и въглища

Кметицата на София Йорданка Фандъкова приканва жителите, които се отопляват на дърва и въглища и имат опция, да употребяват различен метод на отопление. През миналото денонощие бяха регистрирани среднодневни превишения до 3 пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на 4 от 5-те градски станции. Прогнозата е концентрацията на ФПЧ в границите на днешния ден да понижава.

През последните дни са осъществени над 60 инспекции за нерегламентирано горене на боклуци от екипи на Столичен инспекторат, както и инспекции на строителни обекти Във връзка с записаните превишения и през днешния ден не престават изключителни инспекции за нерегламентирано горене на боклуци от екипи на Столичен инспекторат, както и инспекции на строителни и търговски обекти, и горене на боклуци навън. Последните дни са осъществени над 60 инспекции.

През зимата към 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния пласт и заради котловинния темперамент на релефа на София мъчно се разсейва. Поради тази причина Столична община отбрани планове за безплатната замяна на печките на дърва и въглища на 20 хиляди семейства в София. Призоваваме всички жители, които употребяват този метод на отопление, да подават заявление за присъединяване. В момента Столична община инсталира и коминни филтри на семейства, които употребяват твърдо гориво за отопление в регионите “Красна поляна” и “Слатина”.

На уеб страницата https://air.sofia.bg всички жители могат да наблюдават в действително време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за идващите дни, както и спомагателните ограниченията, които Столична община вкарва, в дните с по-високи равнища на замърсяване. Столична община приканва жителите да подават сигнали на телефон 02 987 55 55.

От началото на декември работи и особено мобилно приложение, което известява за подхванатите ограничения при нараснала централизация на ФПЧ. SofiAir може да се смъкна и употребява на телефони с Android и iOS операционни системи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР