Кметицата на Берковица Димитранка Каменова (ГЕРБ) е отправила официално питане

...
Кметицата на Берковица Димитранка Каменова (ГЕРБ) е отправила официално питане
Коментари Харесай

Кметицата на Берковица питали дали 5G-мрежа застрашава града

Кметицата на Берковица Димитранка Каменова (ГЕРБ) е отправила публично запитване с писма до трите мобилни оператора за съществуване на 5G-мрежа над града.

От локалната администрация прецизираха, че питането е поради покачвания интерес от страна на жителите на общината, който е подбуден от тиражирани в медиите известия за заплахата от нейното въвеждане. Твърди се, че 5G-мрежата е с по-високо енергийно лъчение от досегашните мрежи и може да е рискова за здравето на хората. Поради това кметицата Каменова упорства трите мобилни оператора да дават в детайли изложение на горепосочената услуга, да се каже дали тя е налична на територията на община Берковица и какви са капиталовите планове на операторите.

Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Теlеnоr Бългapия Джeйcън Kинг предвижда през вчерашния ден, чe y нac нямa дa имa тъpгoвcĸa 5G мpeжa дo 2022 година Към мoмeнтa нямa дocтaтъчнo виcoĸo пoтpeбитeлcĸo тъpceнe. Oт дpyгa, вce oщe нe ca peшeни мнoжecтвoтo aдминиcтpaтивни пpoблeми, ĸoитo вĸлючвaт дeйcтвия нa пpaвитeлcтвoтo, пapлaмeнтa и peгyлaтopитe oтнocнo ocвoбoждaвaнe нa нyжния cпeĸтъp, зaĸoнoви пpoмeни зa бaзoвитe cтaнции и нaмaлявaнe нa тaĸcитe зa издaвaнe нa лицeнзи.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков също съобщи през вчерашния ден в писмен отговор на депутатски въпрос, че в България към момента няма настоящи безжични мобилни мрежи от пето потомство (5G). Комисия за контролиране на известията е направила инспекция по сигнали, че по време на изключителното състояние 5G мрежи са работили. Но Комисията не е открила работещи мрежи и счита за манипулативни изявленията по тематиката. Министърът напомни, че 5G мрежите са причина за ускорение на цифровата промяна. На развиването на интернет на нещата, огромните данни, изкуствения разсъдък и облачните калкулации Европейската комисия разчита за бързото излизане от кризатаq провокирана от Covid-19, показва Росен Желязков.

В писмен отговор здравният министър Кирил Ананиев пък цитира данни на Световната здравна организация, съгласно които досега не е открита връзка сред потреблението на 5G и вредата за индивида.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР