Кметът Йорданка Фандъкова да анулира визата за реконструкция на стадион

...
Кметът Йорданка Фандъкова да анулира визата за реконструкция на стадион
Коментари Харесай

Бъдещето на стадион "Българска армия" попадна буквално в параграф 22

Кметът Йорданка Фандъкова да анулира визата за реорганизация на стадион " Българска войска ", изиска зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) арх. Борислав Игнатов от " Демократична България ". На последната сесия на СОС той разгласи, че визата, издадена на 12 септември 2019 година от основния проектант на София Здравко Здравков, е невалидна, тъй като е в нарушаване на Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО).

Параграф 22 пред бъдещето на стадиона

Параграф 22 на ЗУЗСО, който бе признат през април 2018 г, точно с цел да резервира двата стадиона в Борисовата градина - националния " Васил Левски " и " Българска войска ", изисква съхраняването на подобен тип уреди да става единствено с Подробен организационен проект (ПУП), признат с болшинство от 3/4 на сесия на СОС. Борисовата градина към момента е без собствен Подробен устройствен план, като процедурата за правенето му е в напреднала фаза, само че в него не се възнамерява градеж на нови спортни уреди.

" Не може да се издава виза за реорганизация, тъй като тази дума значи смяна на структура, което в предизборната акция беше употребявано като подстрекателство за нов стадион и по този начин се заблуждаваха почитателите на ЦСКА ", уточни арх. Игнатов.

Фандъкова: Визата не планува нов стадион на ЦСКА

" Издадената виза не планува построяването на нов стадион ", е отговорът на Фандъкова от 12 март. Тя го е съгласувала с направление " Архитектура и градоустройство " на общината. Там до момента не е постъпвало искане от притежателя за строителство на нов стадион, добави тя.

Собственик на парцела е държавното сдружение " Сердика спортни парцели " ЕАД, което е към Министерството на младежта и спорта. То ще влезе в ново смесено сдружение с " ЦСКА-София ", със стадиона и с подготвителната база в Панчарево.

В момента е назначена експертиза за оценка на двата парцела, с цел да стане ясно какъв ще е делът на страната в бъдещото смесено сдружение. Преди две години оценката, предоставена от спортното министерство, беше към 21 млн. лева

Главният проектант на София изясни какво значи реорганизация

Главният проектант на София Здравко Здравков обясни за " Дневник ", че визата, която е издал, е " за планиране единствено в границите на съществуващата застроена повърхност ". И посочи, че реорганизация значи " осъществяване на нови градивни детайли, съществени елементи, уреди и съоръжения на съществуващите уреди на стадион " Българска войска ".

 Един от плановете на новия стадион, които се разискват в обществените мрежи.
© Facebook

Един от плановете на новия стадион, които се разискват в обществените мрежи.

Авторът на разисквания към момента план за Подробен устройствен план на Борисовата градина проф. арх. Атанас Ковачев също разясни за " Дневник ", че визата не е за нов стадион, а за ремонт и реорганизация. Нейното издаване е било в съгласие с него и той се е съгласил единствено за нови козирки. " Повтарям, аз не мога да разреша нов стадион ", сподели Ковачев.

Къде ще са изискваните 6000 паркоместа, пита регион " Средец "

Район " Средец ", на чиято територия се намират двата стадиона, откри още едно затруднение пред бъдещето им. В мнение от 2 март се показва, че условията за брой паркоместа на тези спортни уреди - сред 4000 и 6000, съществено ще нарушат главната функционалност на Борисовата градина - да бъде парк за отдих на софиянци.

" Двата стадиона попадат в охранителната зона на резервата за градинското и парковото изкуство. Това е централната част на парк " Борисова градина " от Орлов мост до бул. " Яворов ". Според законодателството и за тези игрища са нужни сред 4000 и 6000 паркоместа. Те мъчно могат да бъдат обезпечени без да бъде нарушена главната функционалност на парка ", се отбелязва в мнението на регион " Средец ", ръководен от районния кмет Трайчо Трайков (Демократична България).

Има ли излаз от заплетения нормативен възел

За да се строи нов стадион на ЦСКА, законът изисква той да бъде заложен в плана за Подробен устройствен план на Борисовата градина. После този Подробен устройствен план би трябвало да бъде признат с 3/4 болшинство в общинския съвет и на тази база към този момент може да се построи, счита арх. Игнатов, който е ръководител на Камарата на архитектите в България.

В 61-членния СОС приемането на предложение с 3/4 болшинство изисква 46 гласа " за ". Групата на ГЕРБ-СДС е от 27 съветници, на Българска социалистическа партия - 15, на " Демократична България " - 12, на " Патриоти за София " - 5, и има двама самостоятелни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР