Кметът : ВиК, Басейнова и ДНСК бавят новите кладенци Правителството

...
Кметът : ВиК, Басейнова и ДНСК бавят новите кладенци Правителството
Коментари Харесай

Кметът : ВиК, Басейнова и ДНСК бавят новите кладенци

Кметът: ВиК, Басейнова и ДНСК бавят новите кладенци

Правителството незабавно отпуска пари за решение на казуса с урана във водата на Хасково, само че институциите напълно не бързат толкоз в работата си. Забавяния, тромави процедури и зародили проблеми са аргументите хасковлии втора година да употребяват вода с уран. Това излиза наяве от изказване на кмета Добри Беливанов, което идва дни откакто депутатът Делян Добрев сподели, че се ангажира до 3 м новите кладенци да бъдат приключени и пуснати в употреба.

От 1 година няма изясненост тъкмо каква вода се подава за жителите на Хасково, последните предоставени резултати на общината са от февруари 2018 година, напомня а Беливанов. Според негова неофициална информация, нови проби най- сетне са предоставени.

Проблемът с водата породи през април 2017 година, а през май Министерски съвет отпуска 1 930 000 лева в допълнение спешно водоснабдяване на града. Два месеца по- късно е подписано Споразумение с Министерство на регионалното развитие, а през ноември 2018 година е подписано в допълнение, с което срокът за осъществяване на плана беше продължен. Поради зародили непредвидени условия, на 5 декември 2018 година е подписано ново в допълнение съглашение с Министерство на регионалното развитие със период до привършване на обекта, изяснява първото забавя кметът.

Предложението за обектите, които се осъществят с отпуснатите пари, е на ВиК. Първите четири кладенеца в Северна индустриална зона бяха предоставени след процедура по Закон за обществените поръчки в къси периоди, поради спешността на построяването на оборудванията. За останалите уреди не се явиха претенденти. Следвайки закона, общината разгласи социална поръчка по общия ред, защото съгласно юристите не е допустимо осъществяване на втора съкратена процедура за еднакъв обект.

Кладенците в „ Северна зона “ са предоставени на „ Водно строителство –Хасково “ АД. Строежът е изпълнен в период през януари 2018г., само че е въведен в употреба 10 м по- късно, когато е образува комисия от ДНСК, добавя кметът.

Друга причина за забавянето е във ВиК, поради процедурите по основаване на санитарно-охранителните зони към всичките 8 кладенеца от Басейнова дирекция Пловдив. Това основаване на санитарно –охранителна зона се прави само и единствено от ВиК оператора.Оказа се, че сдружението подава вода от съществуващите там кладенци без да е учредило сходна санитарно-охранителна зона, което е наложително, разяснява кметът.

Останалите четири кладенеца са предоставени след извършена социална поръчка на „ Аквагруп план “ ЕООД с контракт от 1ноември 2017 година Към момента работата обектите в Източна зона е спряна с акт 10 поради зимните метеорологични условия. Там обаче още веднъж се появи същия проблем, ВиК няма позволения за водовземане и санитарно охранителни зони. Това значи, че сдружението продава от години вода на жителите от зоните без позволение, което е съществено нарушаване на законовата уредба и беше съществена спънка за започване на строителството, добавя той.

За превъзмогването на тези проблеми възложихме незабавно правене на нужната техническа документи за приемане на Разрешения за водовземане за двете зони и основаване на санитарно-охранителни зони,като след приемането издадохме Разрешенията за градеж.

Към момента има заявление на ВиК в БД, само че процедурите не са завършени. Това затруднява въвеждането в употреба на дублираните кладенци в двете зони.

Изграждането на напорен тръбопровод от Северна зона и Помпена станция „ Извора “ е предоставено на ДЗЗД „ АКВА Инженеринг “ през юли 2018 година Строителството сега е спряно поради налагащи се промени. Очакваме до месец при възобновяване на строителството да бъде публикуван акт 15.

Вторият тръбопровод от „ Източна зона “ е предоставен на Консорциум „ ТИ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) БИ Водопроект “ по същото време. Водопроводът е построен, положени са тръбите, има довършителни работи по двете шахти и да се асфалтира разкопаната настилка на улицата. При възобновяване на работата от строителя също чакаме акт 15 да бъде публикуван до месец, се споделя още в изказването.

При построяването на нови сондажи за обезпечаване вода с нужното качество, съгласно специалистите, се прави обстоен разбор за пространственото състояние на урановите залежи и проявления в рамките на подземното водно тяло. Липсата на подобен разбор носи риск за откриване на подземни води с несъответствуващи химични и радиологични индикатори или тяхното утежняване в развой на употреба. Не ни е известно дали след изчерпателен разбор е несъмнено местонахождението на дублиращите кладенци, само че съществуването сега на уран над нормите в бунар в зона „ Узунджово “ крие опасности за сходни проблеми в бъдеще, съобщи още той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР