Кметът ще предложи на общинските съветници на заседанието утре да

...
Кметът ще предложи на общинските съветници на заседанието утре да
Коментари Харесай

В Бургас предлагат нов правилник за финансово подпомагане на приемни семейства

Кметът ще предложи на общинските съветници на съвещанието на следващия ден да гласоподават нов устав за финансово подкрепяне на приемните фамилии в Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас. Целта на новия Правилник е актуализиране и възстановяване на процедурите, свързани с разпределяне на финансовото подкрепяне на приемните фамилии. Тази помощ е настрана от финансирането на националната стратегия и се отпуска от общинския бюджет.
 
Предоставянето на услугата приемната грижа за Област Бургас се извършва от план " Приеми ме 2015 " на Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ". В Община Бургас все още има 14 приемни фамилии, които в случай че дават отговор на условията в Правилника, могат да аплайват за еднократното финансово подкрепяне.
 
Освен Бургас още 7 общини Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Сунгурларе, Созопол и Средец в региона работят по националната стратегия за приемни фамилии като общият им брой е 52.
 
Целта на финансовото подкрепяне е решаването на значими обществени и здравни потребности на децата, настанени в приемни фамилии. Средствата се дават за предварителна защита, реинтеграция и развъждане на деца в приемни фамилии и се обезпечават от бюджета на общината в качеството й на снабдител на обществени услуги.
 
Приемно семейство може да подаде заявление за кандидатстване за финансова помощ след приключване на тримесечен период от настаняването и наблюдаване на детето. Заявлението се подава персонално от приемните родители до Председателя на Комисията за детето по член 20а от ЗЗкД, в деловодството на общинската администрация.
Новите условия в правилника са заявката да бъде стимулирано, да обяснява обстоятелствата/причините за даването му, както и да показва съответното предопределение на желаната финансова помощ.
Променен е и описът на документи, които следва да бъдат приложени към заявката и е указано съответното нормативно съображение за тяхното издаване. Това е належащо от практическа позиция, защото в множеството случаи настаняването на детето в приемното семейство се прави на база заповедта за настаняване, а правосъдното решение към момента не е излязло.
Предлага се още въвеждането на напълно нови процедури, които имат за цел да обезпечат надеждно отчитане и практикуване на следващ надзор по отношение на финансовите помощи, предоставени от общинския бюджет.
От страна на Община Бургас не са нужни спомагателни финансови средства за използване на новата уредба, защото такива са планувани в признатия бюджет за 2020 година, написа още в докладната на кмета.
Право на еднократна финансова помощ по този устав имат единствено доброволни и/или професионални приемни фамилии, в които са настанени деца за период над 6 (шест) месеца и са вписани в регистъра на одобрените приемни фамилии, поддържан от Регионална дирекция за обществено подкрепяне (РДСП) - Бургас. За разглеждане се позволяват заявки от приемни фамилии, които имат непрекъснат или сегашен адрес на територията на Община Бургас.
Средствата, планувани за финансово подкрепяне на приемни фамилии, се гласоподават всяка календарна година с бюджета на Община Бургас.
Предоставената финансова помощ има еднократен темперамент и е в размер на до 1 000 (хиляда) лв., за всяко настанено дете в приемно семейство. Предоставянето на средствата се прави след решение на Общински съвет - Бургас за всеки съответен случай, до привършване на сумата, планувана по бюджета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР