Кметът с най-дълъг стаж в България – управникът на хасковското

...
Кметът с най-дълъг стаж в България – управникът на хасковското
Коментари Харесай

Най-дълго управлявалият кмет в България започва 15-и мандат

Кметът с най-дълъг стаж в България – управникът на хасковското село Брягово Делчо Митев, стартира своя 15 мандат като селски отличник. На вота предходната неделя издигнатият от коалиция " Българска социалистическа партия за България " Митев събра 144 гласа от далите вота си 214 гласоподаватели, които отидоха до урната. Съперникът му Марко Марков от " България на районите " остана втори с 64 гласа и по този начин Митев завоюва още на първи тур с 67,29 % поддръжка.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 697
Общинската изборна комисия в Хасково към този момент разгласи Митев публично за определен със свое решение № 263-МИ. Едновременно със отговорностите си в селото Митев е и ръководител на Националното съдружие на кметствата в Република България (НСКРБ), което сплотява към 430 управници на обитаеми места. 

Сега 72-годишният мъж сяда в кметския стол в далечната 1976 година непосредствено от студентската пейка и казармата, и през живота си не е имал никакво друго трудово занятие. Вече 47 години продължава неговото кметуване. До началото на демократичните промени през 1989 година той навърта шест мандата, които тогава са с дълготрайност 2,5 години.

Вече престанах да считам броя на мандатите, само че през този ще навърша 50 години работа в локалното самоуправление - като кмет на Брягово, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Митев. За новия мандат съм набелязал няколко съществени задания, които бяха част от моята стратегия за ръководство и надлежно предизборна акция, споделя той.

На първо място той слага неосъществения през предишния мандат план за пречиствателна станция за питейна вода. Надявам се през този да можем дружно с държавните институции и в частност ВиК-холдинга и Министерството на районното развиване и благоустройството да решим въпроса като бъдем включени в програмата им. Когато бъде приключено, оборудването ще обслужва шест села на територията на три общини в област Хасково, разясни Митев.

Като други задължения той означи построяването и подобряването на околната среда в селото – има извоюван план по линия на Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда на стойност към 25 хиляди лв., който планува реновиране на парка в селото посредством създаване на детска площадка, беседка, доставка на паркова мебел и залесяване.

На въпрос на Българска телеграфна агенция Митев дава отговор, че в работата му постоянно е имало тежки моменти, обстановки, в които е бил подложен прездизпитание. Такъв е огромният пожар през лятото на 2000 година. " Този миг го изживях извънредно мъчно ", връща се обратно кметът. Пожарът бе заобиколил селото и влезе в него. Имаше пет изгорели къщи и още повече икономически постройки. Цялата страна бе в селото, спомня си Митев. Докато съм жив ще помня този миг, подобен пъкъл до тогава не бях виждал, обобщава той.

Най-голямата му горделивост и задоволство и до момента остава строителството на железобетонен мост над река Улу дере по пътя, който води от отбивката на републиканския път Е-80 към обитаемото място. Това се случва през 1981 година. Дотогава мостът бе дървен и всяко лято изгаряше. През пролетното снеготопене пък се постановяваше хора и транспортни средства да минават през понтон над реката, прецизира Митев.

Може би има носталгия, само че по това време на социализма финансови средства се намираха, въпреки обезпечаването със строителни материали да бе мъчно, сподели Митев. Сега строителни материали има в обилие, само че с финансите е мъчно – работи се " на парче ", споделя той.

Той и неговите сътрудници от НСКРБ с години не престават битката селските кметства да имат независим бюджет, да могат да го разпределят и да се разпореждат с него. Това е нещо извънредно значимо – когато един претендент за кмет дава обещания, той би трябвало да има зад тила си съответния финансов запас, с цел да извърши тези обещания, счита Митев. А в този момент изключително за по-големи инфраструктурни обекти по неговите думи би трябвало да се разчита на схващане, предпочитание и средства от общината и нейната хазна. Когато това не се случва, хората те упрекват и то справедливо, че си заречен нещо, само че не си го извършил, заключава Митев.

По неговите думи в българското село има доста проблеми за решение. Един от тях е неналичието на достъп до опазване на здравето и медицински грижи, изключително в по-малките обитаеми места, което е водеща нужда. Държавата не може да бяга от този проблем, показва Митев. Според него той е решим със основаване на съответните бази за медици, тласъци за млади лекари, зъболекари и медицински личен състав.

Важен ангажимент за Митев следващата година ще бъде достойното отбелязване на 140-тата годишнина от основаването на локалната черква " Свето Възнесение Христово ". Кметът отбелязва, че това е също е задача от предизборната му стратегия и че още занапред е почнал стъпки за набиране на средства, с които да бъде поправен зидът на стената на двора на храма и да бъде облагородена зелената повърхност.      

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР