Кметът на Видин присъства на откриването на изложба под мотото

...
Кметът на Видин присъства на откриването на изложба под мотото
Коментари Харесай

Във Видин откриха изложба „Индия Ала Прима II“ /снимки/

Кметът на Видин участва на откриването на галерия под мотото „ Индия Ала Прима II “, оповестиха от общината.
Експозицията е подредена в Художествената изложба „ Никола Петров “. Участниците в нея са художници, поети, есеисти от България, Индия, Испания и Съединени американски щати. Творбите са предизвикани от вълнуващо пътешестване из Хималаите на групата другари актьори, обединени от любовта си към културните обичаи на Индия. Изложбата се поддържа от фондация „ IWS България”, Индологическа фондация „ Изток Запад” и „ The Perch”.
На събитието участваха част от създателите: Селма Тодорова (акварел) - ръководител на фондация „ IWS България”, Краси Тодоров (акварел и скулптура), Пламена Рачева (акварел и цифров печат) - шеф на Градската художествена изложба „ Борис Георгиев” - Варна, където е била премиерата на изложбата и Стела Кенфилд (акварел).
Пламена Рачева показа претърпяното от създателите по време на тяхното пътешестване и по какъв начин то е въодушевило работата им. Тя благодари на арх. Станчо Веков, който дава концепцията изложбата да гостува и във Видин, както и на Богдан Александров, шеф на ХГ „ Никола Петров”, за съдействието.
„ Пожелавам ви да имате сетива за хубостта, да я търсите и откривате в себе си и в природата” – пожела художничката.
Кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова разгледаха експозицията и разговаряха с създателите.
„ Благодарим за прелестната концепция на нашия съгражданин арх. Станчо Веков. Не инцидентно тази галерия идва във Видин, тъй като градът ни е едно от емблематичните културни средища на България, не инцидентно е бил столица и една от духовните столици, а галерията също е емблематична постройка за града в исторически смисъл, в която се е помещавал Военният клуб”, сподели кметът. Той означи, че от доста дълги години България има положителни взаимоотношения с Индия. Градоначалникът добави още, че благодари на град Варна освен за актуалната галерия, само че и за гостуването на предходната - за Ленардо да Винчи, проведена от Посолството на Италия у нас и със съдействието на Почетното консулство в морската ни столица.
„ Надявам се бъдещето ни да е дружно и да организираме още културни събития, с цел да повдигнем духовността на нашия край”, съобщи доктор Ценков, като пожела триумф и прикани видинчани да прегледат неповторимите произведения.
Експозицията „ Индия Ала Прима II “ ще остане във видинската изложба до края на месеца.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР