Кметът на Видин отрече неверните твърдения, че Община Видин пречи

...
Кметът на Видин отрече неверните твърдения, че Община Видин пречи
Коментари Харесай

Огнян Ценков отрече категорично, че общината пречи за модернизацията на път Видин-Ботевград

Кметът на Видин отхвърли погрешните изказвания, че Община Видин пречи на реализирането на плана „ Модернизация на път I – 1 (E-79) „ Видин – Ботевград “ и че в продължение на 8 месеца не са подхванати никакви дейности до момента.
На специфична конференция през днешния ден той съобщи, че през цялото това време е имало непрекъсната връзка сред Общината, Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенция „ Пътна инфраструктура “.
„ Категорично желая да заявя, че обвиняванията в декларациите на Гражданско обединяване „ Единни за смяна “ и отправяните персонално от неговия ръководител Росица Кирова, не дават отговор на истината,– сподели Ценков.
Вчера бе оповестена заповедта на заместник-министъра на Министерство на регионалното развитие Николай Нанков , с която се позволява на АПИ да създаде план на обстоен организационен проект – парцеларен проект за обекта, а през днешния ден в Общината бе получена техническата документи. Това става, откакто със законодателна смяна от 1.01.2019 година отпада условието за изменение на общия организационен проект.
Кметът дефинира като безусловно неоснователни желанията на „ Единни за смяна “ да подхващат протестни дейности по отношение на магистралния път на 27 януари, за което е подадено заявление в Община Видин. „ След като в своята стратегия за ръководство 2017-2021 година държавното управление афишира построяването на този магистрален път като приоритет, по какви аргументи и каква е нуждата при започване на 2018 година да се осъществят митинги от цитираното обединяване, като тези хора от на никое място нямаха позволение за блокирането на път Е-79, в сектора Видин – Дунавци. Защо бяха унизени видинските жители, които мръзнеха, бедстваха по 3-4 часа в километричните автомобилни колони – дребни деца, възрастни и заболели хора. Това породи съществено неодобрение, имаше протестна декларация от транспортните компании. Общинският съвет също излезе с декларация против блокирането на пътя. Внушенията, подправените вести, лъжите, операциите, че Община Видин и аз, като кмет, сме пречели за реализирането на процедурите по Закона за устройство на територията, са неоснователни и погрешни. Допускането на изменението на общия организационен проект не би било допустимо да се реализира от Община Видин. Дори да го бяхме създали, то щеше да бъде обжалвано като незаконосъобразно и да забави доста повече процеса по отношение на реализиране на плана “ – изясни Огнян Ценков.

Той посочи, че в този момент процедурата ще изисква по-малко време и ще се спестят към 7 месеца. „ Още един път желая да заявя, че като кмет на Община Видин взимам всички решения, които са законосъобразни и целесъобразни, в отбрана на ползите на жителите на Видин. В това отношение ще бъда безапелационен и несклоняем. Отправените заявления от групата общински съветници от „ Единни за смяна “ са с погрешно наличие, за да се манипулират жителите, съдържат обиди както към мен, по този начин и към държавното управление на Република България, целят всяване на ненавист и опълчване. В никакъв случай няма да приема такива обвинявания и подобен метод на разговор, тъй като аз съм поел своите задължения за доброжелателна връзка, подкрепена с причини “ – бяха думите на Ценков.
На конференцията основният проектант на Общината Ангел Недялков показа пред медиите процедурите и стъпките, които ще се подхващат по отношение на реализирането на плана за модернизацията на пътя Видин – Ботевград. Той сподели, че Възложител на плана за парцеларен проект е страната, посредством Агенция „ Пътна инфраструктура “. Община Видин има задължението да разгласи процедурата по съобщаването на проекта за всички територии, наранени на територията й.
До 1 февруари информацията ще бъде изпратена в Държавен вестник и от датата на издание на известието за направен парцеларен проект, в 30-дневен период засегнатите лица имат право да подадат възражения към страната, посредством Община Видин.
„ Нашето обвързване е да обявим проекта, да създадем протокол, с който да установим какви възражения има и като изтече 30-дневният период, да препратим тази информация към Министерство на регионалното развитие, където Националният експертен съвет по устройство на територията ще утвърди този проект “ – изясни арх. Недялков.
На идващ стадий ще бъде извършена процедура по отчуждаване и откакто се регламентират връзките със притежателите на обособените парцели, ще може да бъде издадено разрешението за градеж на пътя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР