Кметът на Видин Огнян Ценков обяви, че месната управа отпада

...
Кметът на Видин Огнян Ценков обяви, че месната управа отпада
Коментари Харесай

Огнян Ценков: Община Видин излезе от финансовото затруднение

Кметът на Видин Огнян Ценков разгласи, че месната администрация отпада от листата на общини във финансово усложнение. Това се случва още преди да изтече срокът на финансово-оздравителния проект.
Ценков напомни, че с решение от 2016 година на общински съвет Видин е открита процедура за нейното финансово излекуване. От петте критерия за оценка на финансовото положение на общините по Закона за обществените финанси, община Видин е отговаряла на три от тях: отговорности за разноски по бюджета, просрочени отговорности и осреднено ниво на събираемост на налога върху недвижимите парцели и налога върху транспортните средства. Така през месец декември 2017 година Министерство на финансите утвърждава признатия проект за финансово излекуване на общината.
Съобразно проекта, на община Видин е възложен от централния бюджет краткотраен безлихвен заем в размер на 6 000 000 лева, в който е включен и отпуснатия през 2015 година от държавното управление заем в от 2 000 000 лв.. С него са разплатени всички наложени запори на общината. В края на 2017 година е получен първият транш от 2 959 245 лв., предопределен за погасяване на просрочени отговорности към снабдители, като по този метод процентът на отговорностите от 18,2% спада на 6%. До края на месец март 2018 година се чака да бъде възложен и вторият транш от краткотрайния безлихвен заем в размер на 1 040 755 лв., за осъществяване на заложените в проекта за финансово излекуване действия.
Огнян Ценков разясни, че към 31 декември 2017 година отговорностите на общината са в размер 13 500 000 лв., което съставлява 13,2 % и не надвишават 15 на 100 от средногодишния размер на регистрираните разноски за последните четири години. Така локалната администрация към този момент е изпълнила първия аршин за оценка на финансовото й положение по Закона за обществените финанси.
"Данните към края на 2015 година, началото на моя мандат, и сегашните резултати демонстрират, че отговорностите са намалели от 21 000 000 лв. на 13 500 000 лева”, сподели Ценков. Той добави, че с увеличение събираемостта на приходите от месни налози и такси, за две години със лични средстваса разплатени просрочени отговорности в размер на 7 500 000 лева
„ Това е триумфът, който реализираме ние, жителите и действителния бранш, реализирайки добра финансова политика, с цел да убедим държавното управление, че вървим в вярната посока и община Видин съумява да се оправя с финансовите компликации, сполучливо да завърши действия по европейски планове и реализира нови, и да поставя повече грижи за възстановяване на инфраструктурата, повишение на виталното ниво и благосъстоянието на хората”, заключи Ценков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР