Кметът на Видин Огнян Ценков обяви бедствено положение за територията

Кметът на Видин Огнян Ценков обяви бедствено положение за територията ...

Снежна блокада! Кметът на Видин обяви бедствено положение.

Кметът на Видин Огнян Ценков обяви бедствено положение за територията на цялата община, научи BulNews.bg. 
Във връзка със създалата се обстановка след обилния снеговалеж и силен вятър тази нощ, кметът на Видин Огнян Ценков свика заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, в частта „Снегонавявания и обледявания“. Според информацията от 7.30 ч. тази сутрин техниката на фирмите, които почистват населените места, е започнала работа в 4 часа. Пътят до населените места Бела Рада, Гомотарци, гр. Дунавци, Жеглица, Ивановци, Кошава, Пешаково, Покрайна, Синаговци, Сланотрън, Търняне, пътят между Гомотарци и Покрайна, е затворен. Продължават усилията за осигуряване на достъпа до тях, след което незабавно ще започне снегопочистването вътре в селищата.
Огнян Ценков каза, че във Видин са изчистени основните артерии, почиства се в кварталите, както и пешеходните зони. Няма селища без електрозахранване, водоснабдяване и бедстващи хора. Всички пациенти на хемодиализа са обгрижени. В Центъра за временно настаняване има 9 лица, има готовност за приемане на още хора при нужда. В Областния съвет на БЧК е налице резерв за осигуряване на продукти и пособия за около 100 души.
Проблем е възникнал в основната помпена станция при с. Сланотрън, където няма електричество от 14.00 ч. вчера. Той ще бъде отстранен в спешен порядък. Работят 5 отводнителни станции и 1 пункт на територията на Общината. Продължава действието на първия етап „Повишено внимание“ във връзка с нивото на река Дунав. Към момента водният стълб при Видин е 749 см и спада.
Общинският щаб ще заседава отново в 14.00 ч. днес и при необходимост – в 17.00 ч. Обстановката се следи непрекъснато, координацията между институциите е постоянна, полагат се всички усилия за преодоляване на последствията от тежката зимна обстановка.

Източник: bulnews.bg