Кметът на Венеция обвини климатичните промени за масивните наводнения в

...
Кметът на Венеция обвини климатичните промени за масивните наводнения в
Коментари Харесай

Кметът на Венеция: Климатичните промени са виновни за наводненията

Кметът на Венеция упрекна климатичните промени за солидните наводнения в италианския град, като равнището на водата е второто най-високо такова в историята на града, предава Euronews.
По-рано стана ясно, че равнището на водата е достигнало до 189 см, което значи, че по-голямата част на Венеция е под вода. Най-високото равнище в миналото засичано в града е 198 см, по време на наводнението през 1966 година Регионалният шеф на област Венето, Лука Зая сподели, че поради бедствието е умрял човек, въпреки да не е ясно при какви условия. Бедствието също по този начин стана причина за терзания за вреди по базиликата Сан Марко, съобщи организация Фокус.
По-късно беше планувано, че втора вълна ще нахлуе във Венеция и равнищата на водата ще останат до 160 см. Кметът на италианския град Луиджи Брунаро упрекна климатичните промени за „ драмтатичната обстановка “ и прикани за скоростно довеждане докрай на морските бариери, които италианското държавно управление възнамерява да построи във вътрешността в Адриатическо море, с цел да защищават Венеция от сходни бедствия.
Подводните преносими бариери, наречени план " МОСЕ “ би трябвало да лимитират силата на евентуални наводнения във Венеция, най-често причинявани от южни ветрове, които провокират големи приливи на север.
Но локалните природозащитници са обезпокоени от плана, тъй като съгласно тях той ще наруши нежната екосистема в района. Освен това плана беше забавян неведнъж и поради корупционни кавги и терзания за цената му.
Според Зая, бариерите са съвсем подготвени, само че не е ясно дали в действителност ще работят против сходни наводнения.
„ Въпреки вложените под водата 5 милиарда евро, прошка Сан Марко въобще няма да е площад “, съобщи Зая, като имаше поради една от най-ниските точки в града.
От своя страна Брунаро съобщи, че това наводняване съставлява „ рана, която ще остави следи “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР