Кметът на Варшава Рафал Тшасковски наскоро обяви, че Шпионово, легендарен

...
Кметът на Варшава Рафал Тшасковски наскоро обяви, че Шпионово, легендарен
Коментари Харесай

Кметът на Варшава иззе имот от руското посолство

Кметът на Варшава Рафал Тшасковски неотдавна разгласи, че " Шпионово ", именит жилищен комплекс, който преди е принадлежал на съветското посолство в Полша, става благосъстоятелност на града. Градските управляващи от своя страна взеха решение да го трансферират за прилагане на украинската дипломатическа задача против алегорична такса. Решението беше историческо, защото управляващите на Варшава се бореха от години за разрешаване на противоречивия парцел. В същото време " Шпионово " не е единственият съветски " анклав " във Варшава.
" Къщата на шпионите "
" Шпионово ", или " Къщата на шпионите ", е един от най-мистериозните жилищни региони на полската столица. Комплексът е издигнат през втората половина на 70-те години. Там живееха руски дипломати със фамилиите си, чиновници на посолството и комерсиалното посланичество. Този комплекс имаше самостоятелно топло- и електрозахранване, имаше и лична система за филтриране на вода. След рухването на комунизма в Полша руските дипломати напуснаха жилищата си и постройките бяха празни. Според една от градските митове в този комплекс е инсталирана инсталация за подслушване и записване на диалози – откъдето идва и неофициалното име на комплекса.

„ Комплексът е доста комплициран “, споделя Марек Слодковски от екипа за проучване на изоставените здания на Urbex Polska пред TVN в Полша. Марек, дружно с сътрудниците си, влезнал в " Шпионово " още преди да бъде решено тези здания да бъдат трансферирани на украинското посолство.

„ Когато влязохме вътре се оказа, че има не просто жилища, а град в града. Имаше фризьорски салон, кино, фитнес, сауни. Във фризьорския салон имаше принадлежности тъкмо както са останали. Там беше календар за 1998 година на стената “, прибавя Марек Слодковски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР