Кметът на Варна Иван Портних удостои с почетен знак с

...
Кметът на Варна Иван Портних удостои с почетен знак с
Коментари Харесай

Почетен знак на кмета за оперния режисьор Кузман Попов

Кметът на Варна Иван Портних удостои с почетен знак с лента Кузман Попов, основен режисьор на Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) по случай неговия 75-годишен празник и 50 години креативна активност. На тържеството участваха шефът на ТМПЦ - Варна Даниела Димова, шефът на дирекция " Култура и духовно развиване " към Община Варна Антония Йовчева, доста сътрудници и другари на режисьора.

В креативната биография на Кузман Попов попадат реализациите на 10 трагични и над 100 оперни творби, а също по този начин и забележителен брой музикални излъчвания в Българската национална телевизия. С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра ", "Бал с маски ", "Тоска ", "Отело ", "Травиата ", "Макбет ", "Аида " и други, Варненската опера сполучливо е взела участие в националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където неведнъж печели награди, в интернационалните музикални фестивали. Кузман Попов е постановчик на операта "Травиата " особено за откриването на новия Оперен спектакъл в Кайро, където слага още "Трубадур " и "Бохеми ". През 1997 год. режисьорът гостува дружно с Пловдивската опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на оперите "Княз Игор " и "Ернани ", а през 1998 год. в съдействие с известния сценограф Александър Василев слага "Кармен " на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е осъществил свои постановки в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и други За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е почетен двукратно с премия "Варна ".

" За мен е изключителна чест и наслаждение да Ви поздравя с двойния празник. Благодаря Ви, че когато сте имали професионален избор, сте избрали България и Варна! Защото, с помощта на Вашата дейна креативна активност, варненската опера има своите многочислени фенове освен в страната, само че и в чужбина. Желая Ви здраве и още дълги години креативна активност с екипа на Театрално-музикалния продуцентски център ", съобщи кметът на Варна Иван Портних.

" Изключително съм разчувстван и поласкан от този жест. Развълнувам съм, че толкоз доста хора уважиха това празненство, за мен това значи доста. Причината да дойда във Варна бе проф. Парашкев Хаджиев - индивидът, който повярва, че мога да бъда основен режисьор във варненската опера. Щастлив съм, че го послушах ", съобщи Кузман Попов, като благодари на шефа Даниела Димова и на целия екип. Изненада за рожденика бяха подготвили сътрудниците му, които го поздравиха акапелно с "На многая лета ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР