Кметът на Варна Иван Портних поднесе цветя пред паметната плоча

...
Кметът на Варна Иван Портних поднесе цветя пред паметната плоча
Коментари Харесай

Във Варна отбелязаха 90 години от рождението на Кап. Георги Георгиев

 Кметът на Варна Иван Портних сервира цветя пред паметната плоча на Кап. Георги Георгиев, първият българин, обиколил света самичък на яхтата си " Кор Кароли “. Днес се навършват 90 години от неговото рождение. На събитието участваха кап. Тома Томов, ръководител на фондация " Кор Кароли “, Кристиян Димитров – шеф на дирекция " Спорт “ към Община Варна, Боряна Георгиева - щерка на кап. Георгиев, родственици и съратници. 

" Радвам се, че сме се събрали на тази гала, тъй като подвигът на кап. Георгиев би трябвало да се помни, само че той би трябвало и да ни въодушевява. Благодарение на хора като него Варна с право и с горделивост носи купата Морска столица на България. Желая на всички здраве и доста морски провокации “, съобщи кметът Иван Портних. 

" Това празненство е израз на почитание от нас, като негови съратници. Нека си спомним неговото дело, тъй като той е воин на България! Да си спомним, че той е почетен жител на Варна, че той отвори вратите на българите към международния океан “, разяснява кап. Тома Томов. Събитието се провежда от фондация " Кор Кароли “, взаимно с Община Варна и Военноморски музей, където е експонирана яхтата на капитана. 

Кап. Георги Георгиев е роден е в Кърджали на 4 юни 1930 година Баща му е офицер от армията. През 1939 или 1940 година получава предопределение във Варна и тогава дребният Георги за първи път вижда морето. След основаването на яхтклуб " Порт Варна “ Георги Георгиев се включва интензивно в активността му. Първото огромно корабоплаване, осъществено от този клуб през 1974 година с яхта " Вега “, е обиколка на Черно море. То е под командването на Георги Георгиев, а членове на екипажа са Иван Георгиев - Зъбата, Иван Йорданов и журналистът Братислав Талев – наследник на писателя Димитър Талев и по това време публицист в списание " Наука и техника за младежта “. 

През 1975 година по решение на клубния съвет Георги Георгиев прави квалификационно корабоплаване за Трансатлантическото съревнование за самотници, известно тогава като ОСТАР (OSTAR – Observer Singlehanded Transatlantic Race), от Варна до Батуми. 

На 5 юни 1976 година яхтата " Кор Кароли “ е измежду 125-те позволени до старта на ОСТАР-76. Капитан Георги Георгиев приключва 37-и от общо 73. 

На 20 декември 1976 година започва околосветския си автобус с " Кор Кароли ". Започва от Хавана през Панама, Маркизките острови, Фиджи, Торесовия пролив, Австралия, Индийския океан, Порт Елизабет, Кейп Таун до Хавана. Капитан Георги Георгиев го приключва идната година, още веднъж на 20 декември, с рекордно за размерите и опциите на яхтата проплавано време – под 202 денонощия. 3 години по-късно това достижение е включено в Книгата за върхове на Гинес. След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е почетен със званието " Герой на Народна Република България “. На името му е наречен нов транспортен съд на " Български морски флот “, става почетен състезател № 1 за 1977 година, почетен жител на Варна и родния му Кърджали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР