Кметът на Варна Иван Портних и посланикът на Литва за

...
Кметът на Варна Иван Портних и посланикът на Литва за
Коментари Харесай

Откриха паметна плоча на Д-р Басанавичюс

Кметът на Варна Иван Портних и посланикът на Литва за България и Румъния - Н. Пр. Арвидас Поциус, откриха през днешния ден паметна плоча на литовския академик, политик и държавник доктор Йонас Басанавичюс. Тя е направена по поръчка на посолството и е сложена на фасадата на къщата на ул. „ Кръстьо Мирски “ №3 в морския град, където е живял литовският академик.

На церемонията участваха почетният консул на Литва в България Рачо Рибаров, ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов, шефът на дирекция „ Култура и духовно развиване “ към Община Варна Антония Йовчева, районният кмет на " Одесос " Георги Недев, жители.

" Откриването на паметна плоча на името на доктор Басанавичюс е мотив да си напомним за този огромен доктор и държавник и за неговия принос за Варна. Още повече, че тази година се означават 135 година от основаването на Варненското здравно сдружение – първото в България, за което голям принос има точно доктор Басановичюс. Чест и горделивост е за нас, че тази изключителна персона от историята на Литва е част и от историята на Варна Благодаря на посолството на Литва и персонално на Негово превъзходителство за инициирането на това събитие. Защото слагането на паметната плоча се вписва изцяло в програмата на Община Варна за възобновление на историческата памет в нашия град, част от която е доктор Басанавичюс. Уверен съм, че престижът на тази персона, неговите родолюбиви каузи и за България, и за Литва, са основа за развиване и надграждане на публичните и културни връзки сред нас ", сподели кметът Иван Портних.

„ Тази година Литва отбелязва 100 година от възобновяване на независимостта на страната, а един от най-важните основатели на това събитие е ученият и политик доктор Басанавичюс. Той е именуван патриарх на възрожденското придвижване в Литва, герой за национална самостоятелност, български жител, лекар, член на Българска академия на науките, етнограф, антрополог “, съобщи при откриването дипломат Арвидас Поциус. Той благодари на кмета, на почетния консул на Литва у нас и на всички институции и организации, помогнали за откриването на плочата, както и на притежателите на къщата - Ненови и Овчарови, където бе подложен паметният знак.

Д-р Йонас Басанавичюс прекарва 25 години от живота си в България. Във Варна той е бил завеждащ отделението по вътрешни заболявания на локалната болница и един от най-авторитетните лекари в града. За своя принос в българската просвета, през 1898 година е определен за дописен член, а през 1902 година – за постоянен член на Българското книжовно сдружение, днешната Българска академия на науките. В морската столица той продължава изследователската си активност в региона на етнографията, археологията и антропологията, като написа и разгласява редица научни писания.

Д-р Басанавичюс взе участие в интензивно в активността на Варненското здравно сдружение и на Българския лекарски съюз. В крайморския град развива и дейна социална активност, като в интервала 1899-1903 година е определен за общински консултант. Варна е почела делото на литовския държавник - в символ на благодарност една от улиците в града носи неговото име, сложена е и паметна плоча на постройка, където е живял.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР