Кметът на Варна Иван Портних бе гост на сутрешния блок

...
Кметът на Варна Иван Портних бе гост на сутрешния блок
Коментари Харесай

Иван Портних: Показахме ударно темпо по обновяване на града 


Кметът на Варна Иван Портних бе посетител на утринния блок на bTV, който гостуваше в морката столица. Пред водещия Антон Хекимян кметът приказва по настоящи тематики, свързани с инфраструктурните планове, които се осъществят във Варна и туристическия сезон. „Миналата година по статистика имаме връх за туризма, в този момент се чакат отново положителни реезултати“, сподели Иван Портних.

На въпрос дали Варна е подготвена за възможни нови проливни дъждове, кметът отговори: „Дългогодишни са проблемите с дъждовната канализация на града. В ниската част се събира водата от по-високата част. Има липса на пресичащ колектор, който да пресече дъждовната вода от по-високата част. Трябва делене на дъждовната от битовата канализация. Трябва ни сериозен бюджет, търсим средства. Знаем доста добре казуса, напластяван е с десетилетия“.

Иван Портних разяснява и огромния ремонт на бул. „Васил Левски“: „Това е най-важният план за града, доста огромен, най-важния за последните три десетилетия. Минава под трите съществени булеварда, ще спомогне във висока степен за извеждането на директния трафик от града. Специалистите, които са срещу него, имат и персонална мотивация да подлагат на критика такова положително начинание. Проектът мина през разнообразни публични разисквания, всички експерти са го одобрили. Трасето е непокътнато при другите планове в годините, като единствен вид. Този бул. ще реши проблеми, трупани с десетилетия. Колкото до трибуната на стадион „Спартак“, която бе съборена, с цел да мине пътя от там – преди време като са правили стадиона, са стъпили на булеварда. Сега започнахме ремонт на стадиона в тясно съдействие с почитателите, построяваме нова естрада. И за Двореца на културата и спорта ни подлагаха на критика, само че виждате какво оборудване стана, следва ни международно по волейбол, като във Варна ще се изиграят най-вече мачове. Използвам случая да поканя варненци и посетители на града на 9 септември, когато е мачът на нашите национали с Финландия.“

„Считам, че синята зона е положително решение за решаването на големия проблем с паркирането. Мащабен е планът за интегриран градски превоз, подменихме рейсове, както и доста от пътищата. Инсталирана и тествана е билетната система, работи, само че с цел да работи в повсеместен мащаб, би трябвало да приключат огромните поправки в града. Трябва да се одобри новата транспортна скица, което ще стане след приключването на тези в действителност значими и крупно-мащабни поправки, възобновяване на съществени пътни артерии в града, би трябвало да се одобри и новата тарифна скица. Полагаме всички старания да създадем една сериозна промяна в градски превоз. Взехме 50 % от линиите, които бяха на частен транспортьор и то печалившите, в този момент са общински, само че това изискваше време и процедури. Успяхме да стабилизираме сдружението, което беше водено към банкрут, запазихме цената на билета от 1 лев, макар че цената на горивата и заплатите порастват. Системата я има и работи, само че с цел да проработи напълно ще ни трябват няколко месеца“ – разяснява Иван Портних.

Запитан за обновяването на Бургас и Варна, той сподели: „Ясно е коя е морската столица – Варна. Да, в Бургас се случиха доста положителни неща. При нас предната администрация очевидно не е знаела по какъв начин да борави с европроектите. Показахме стремително движение по възобновяване на града ни във всички сфери на социално-икономическия живот. Радвам се, че в действителност с оптимизация на общинския съвет, дейна работа по европейските стратегии и сериозна поддръжка от държавното управление, ние освен резервираме, ами и и ускоряваме този ритъм, тъй че клишето, че Варна е догонваща е безусловно погрешно.“
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР