Кметът на турския град Балъкесир подаде оставка заради непоносими заплахи

...
Кметът на турския град Балъкесир подаде оставка заради непоносими заплахи
Коментари Харесай

Още един турски кмет подаде оставка, оплаквайки се от натиск и заплахи

Кметът на турския град Балъкесир подаде оставка поради " непоносими " закани и напън от страна на ръководещите. Ахмет Угур е шестият кмет, напуснал поста си в последните седмици, само че първият, който приказва обществено против чистката на президента Реджеп Ердоган, отбелязва организация " Ройтерс ".

Той съобщи, че от негова страна " няма корупция, няма нередности, няма провали, само че все пак има напън и закани чак в дома ми и против фамилията ми. Това е повече от отвратително ", съобщи Угур, наблягайки, че няма връзки с основания в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен. Угур съобщи, че е съжалява и че е афектиран, само че в мир със себе си, преди да избухне в сълзи.

Бивш сподвижник на Ердоган, в този момент Гюлен е считан за негов архивраг и упрекван, че стои зад опита за прелом през 2016 година Според президента, мрежата последователи на Гюлен е провела опита за събаряне на властта, и откогато си върна контрола над страната, Ердоган организира всеобща чистка в сферите на образованието, армията, полицията, правосъдната система и медиите. Над 50 000 души са хвърлени в пандиза и чакат правосъдни каузи за връзки с Гюлен, 150 000 са уволнени или отстранени от работа.

Оставката на Угур пристигна след тези на кметовете на Истанбул, Анкара, Бурса, Нигде и Дюздже. Доскорошният кмет на столицата Мелих Гьокчек е корав лоялист и управляваше града повече от 23 години, преди да напусне в събота по заповед на Ердоган. " Не го върша, тъй като считам, че съм се провалил, че съм изтощен или по друга причина. Чисто и просто последвам настояването на Реджеп Тайип Ердоган, за който имам вяра, че ще направи страната водеща нация ", сподели той в телевизионни послание.

Близки до ръководещата Партия на справедливостта и развиването коментатори изясняват отстраняването на кметовете на трите огромни метрополии на Турция с това, че Ердоган прави проекти за вероятни предварителни избори. На местата на отстранените кметове се планува да бъдат назначени нови, правилни на Ердоган фрагменти, с цел да се подсигуряват нужните гласове на електората на парламентарните избори и на изборите за президент, планувани за 2019 година

Последните допитвания за настройките на електората на ПСР демонстрират към 50 на 100 поддръжка за изборите. Но в идните до изборите 2 години този % няма изгледи да се усили. Предвид интернационалната обстановка, икономическите компликации и политическите събития, наподобява мъчно ПСР да доближи и надвиши 50-те %. И с цел да не допусне загуба на гласове до 2019 година, а също и с цел да спре възхода на опозиционното придвижване на Мерал Акшенер, се твърди, че ПСР може да изтегли президентските и парламентарни избори, планувани за 2019 година, и те да се проведат в края на месец юли на 2018 година, т.е. преди локалните избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР