Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11

...
Кметът на Свищов Генчо Генчев обяви от днес до 11
Коментари Харесай

Обявиха бедствено положение в Свищов заради чумата по свинете

Кметът на Свищов Генчо Генчев разгласи от през днешния ден до 11 август бедствено състояние в общината поради африканската чума по свинете в промишлената плантация в село Българско Сливово. Започна умъртвяването на 17 500 животни. В акцията се включват и военното отделение в Белене.
Огнището на чума в свинекомплекса в Българско Сливово беше записано на 31 юли. Решението за бедственото състояние беше взето след две изключителни съвещания през днешния ден на общинската епизоотична комисия.
„ Вече стартира интервенцията по умъртвяването на животните и извозването на труповете до местата, там, където би трябвало да бъдат загробени. Искаме помощ от отделение 28880 в град Белене, с което да се обезпечи профилирана техника, защото това са доста животни, за малко време би трябвало да бъде унищожено и ликвидирано огнището. Ще бъде търсена помощ от страната по отношение на терена за загробване, по отношение на неговото разчистване. Ще е нужна извънредно доста техника. Това са доста животни, които би трябвало да бъдат загробени. Процес, който извънредно доста затруднява обстановката, и ние би трябвало да действаме доста проведено, съответно и бързо, с цел да можем да приключим “, заяви за БНР кметът Генчо Генчев.
Става ясно, че се анулират всички всеобщи мероприятия в Свищовско, стопира се продажбата на животни по пазарите, ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове за стягане на контрола по транспорт на животни. По-рано Генчев увери, че семействата в общината са унищожили домашните си свине.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР